US политолог: Очаква се Клинтън да победи Тръмп с комфортна преднина
US политолог: Очаква се Клинтън да победи Тръмп с комфортна преднина / БГНЕС, архив

Ако трябва да направя прогноза какво ще стане на президентските избори в САЩ на 8 ноември, от последните социологически проучвания изглежда, че Хилари Клинтън ще победи Доналд Тръмп, вероятно с комфортна преднина, заяви вчера в София деканът на Факултета по политически науки и международни отношения в университета "Йънгстаун" в Охайо Пол Сурасик.

Американският политолог каза на вчерашната публична лекция, организирана от Американо-българската алумни асоциация, че се наблюдава тенденция всеки път, в който се издигне в социологическите проучвания, Тръмп да направи нещо, с което да срине подкрепата за себе си.

Клинтън води пред Тръмп, показват проучванията

Последният скандал с кандидата на републиканците избухна дни преди втория телевизионен дебат с Клинтън, когато в. "Вашингтон пост" публикува видеозапис от 2005 г. В него Тръмп прави нецензурни изказвания за сексуалните си подходи към жените. Милиардерът от Манхатън си навлече критики и заради други полемични изказвания, включително за забраната на мюсюлмани да влизат на територията на САЩ и за издигането на стена по границата с Мексико като мярка срещу незаконната имиграция.

Форин полиси: Шокиращо е, че Тръмп е кандидат на голяма партия за президент

Но според Сурасик социолозите може да бъркат за това колко електорална подкрепа подкрепа има Тръмп, тъй като някои избиратели се чувстват некомфортно да признаят, че му симпатизират. Той каза това в отговор на въпрос на модератора на дискусията и президент на Американо-българската алумни асоциация д-р Соломон Паси, който попита как американците гледат на казуса с Брекзит.

Сурасик заяви, че референдумът за излизане на Обединеното кралство от ЕС от 23 юни кара социолозите да бъдат много нервни за президентските избори в САЩ, защото не познаха изхода от вота на острова. "Обществено приемливата позиция тогава бе да се гласува за оставане в ЕС и хората реагираха така на запитванията на социолози, но когато застанаха сами пред урните, направиха точно обратното", каза политологът.

Вторият дебат между Тръмп и Клинтън: Удари под кръста и злобни обиди

Притеснението е, че това може да стане и в САЩ, защото да подкрепиш Тръмп "не е обществено приемлива позиция, затова някои гласоподаватели вероятно се страхуват да признаят своята подкрепа" за него, каза Сурасик.

Източник: БТА