Собственикът на разрушения през март тютюнев склад не изпълнил заповед на Рашидов
Собственикът на разрушения през март тютюнев склад не изпълнил заповед на Рашидов / DarikNews.bg, архив

Образувано е ново административно-наказателно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. „Одрин"№ 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през март тази година, съобщиха от Министерството на културата.

Рашидов: Тютюневият склад да се възстанови

Собственикът не е изпълнил заповедта на министър Вежди Рашидов да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност.

Иван Тотев: Случаят със сградата на ул. „Одрин“ 8 се превърна в сапунка

Съгласно Закона за културното наследство и заповедта на министър Рашидов собственикът на тютюневия склад на ул. „Одрин" № 8 е длъжен в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Министерството се произнесе: Тютюневият склад е паметник на културата

Тютюневият склад на ул."Одрин" № 8 не само притежава статут на културна ценност, но и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

Произведенията на Вълчан Петров в полуразрушения склад са част от художествените характеристики на тази знакова за града сграда - паметник на културата, така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби, напомнят от Министерството.

Главният архитект на Пловдив с обвинение за събарянето на Тютюневия склад

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градската галерия в София и Градска галерия - Пловдив. 16 галерии на български градове притежават също негови произведения. Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Швейцария.