Рашидов: 800 сгради в Пловдив са паметници на културата, тютюневият склад да се възстанови
Рашидов: 800 сгради в Пловдив са паметници на културата, тютюневият склад да се възстанови / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Рашидов: 800 сгради в Пловдив са паметници на културата, тютюневият склад да се възстанови
85447
Рашидов: 800 сгради в Пловдив са паметници на културата, тютюневият склад да се възстанови
  • Рашидов: 800 сгради в Пловдив са паметници на културата, тютюневият склад да се възстанови

800 са обектите в Пловдив, паметници на културата. Това съобщи в града под тепетата министърът на културата по време на инспекция на ремонта на Драматичния театър. До два месеца ще приключи актуализацията на списъка на обектите, уточни той и допълни, че общият брой на културните паметници в страната е 40 000.

По думите му, наложително е да се направи вид картотека на обектите, за да няма повече подобни случаи като събарянето на тютюневия склад в Пловдив.

Рашидов показа подписана от него заповед за възстановяването на сградата на ул. „Одрин“ 8 във вида преди нейното разрушаване. Недвижимата културна ценност трябва да изглежда в оргиналните обемно-пространствените параметри и архитектурно-художествените характеристики на обекта, пише в документа.

Собственикът на имота трябва да изготви графична, текстова и фотодокументация, да внесе за съгласуване инвестиционен проект в срок до два месеца от връчването на заповедта и до една година да възстанови бившия тютюнев склад.

Рашидов 800 сгради в Пловдив са паметници на културата тютюневият склад да се възстанови
netinfo

Министърът на културата коментира, че виновникът или виновниците за полуразрушаването на сградата трябва да си понесат отговорността и в негов стил заяви, че „безхаберието сред служителите на администрацията понякога е много голямо“.

„Кметът Иван Тотев няма как да има информация за всичките такива сгради. Та той целият Пловдив е паметник на културата“, възкликна още Рашидов.

Той беше категоричен, че грешка в Министерството на културата по отношение на тютюневия склад няма и изрази своето недоумение от това, че главният архитект на града Румен Русев не знае, че склада е паметник на културата.