Главният архитект на Пловдив с обвинение за събарянето на Тютюневия склад
Главният архитект на Пловдив с обвинение за събарянето на Тютюневия склад / DarikNews.bg, архив

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинения на главния архитект на Община  Пловдив Румен Русев и представителя на "Одрин 8"ЕООД Георги Бранеков по делото, водено за събарянето на сградата на тютюневия склад.

Двамата са привлечени към наказателна отговорност.

След анализ на събраните в хода на образуваното от прокуратурата по случая със събарянето на тютюневия склад досъдебно производство е установено, че в периода 4 октомври 2010 г. до 9 февруари 2016 г. са допуснати множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Събориха една от емблематичните сгради от Тютюнев град (СНИМКИ)

Срещу Румен Русев е повдигнато обвинение, че при условията на продължавано престъпление, извършвайки близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство  - охранителната зона на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив" - система от улични ансамбли, включваща "Тютюнев склад на ул. "Одрин", обявена за такава от Националния съвет по опазване на  паметниците на културата към Министерство на културата на 22 март 2000 г.

Тютюневият склад е продаден през 2009 г.

Сред извършените от арх. Русев нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, презаверяване на скици-визи в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията, издаване на две разрешения за строеж на "Одрин 8" за "Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг" и за "Общежития" при липса на изискуемите за това документи, вкл. при липса на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред, и при липса на съгласуване с Министерство на културата.

За организирането на допуснатата от главният архитект на Пловдив Румен Русев противозаконна дейност в защитената територия, към наказателна отговорност е привлечен и управителят на "Одрин 8" Георги Бранеков.

Без оставки заради тютюневия склад, Русев остава гл. архитект

При претърсване и изземване в ползвани от дружеството помещения е било намерено и иззето преправено удостоверение, издадено от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на "сградата на ул. "Одрин" № 8, като наместо действителният текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада "извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност "Тютюнев склад на ул. "Одрин" в Пловдив и "е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник".

За двукратното използване на така преправения документ пред Община Пловдив - за издаване на разрешения за строеж, обвиняемият Бранеков е привлечен към наказателна отговорност и за документно престъпление.

Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2000 лева.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 15 000 лева. За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват.

Потърсен днес от Дарик по телефона Румен Русев заяви, че е възпрепятстван и не може да говори.

Бившият тютюнев склад беше поруразрушен от инвеститорите от "Одрин 8", а жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на дружеството бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. По казуса се самосезира Окръжна прокуратура Пловдив, проверка разпореди и министърът на културата Вежди Рашидов.

Още новини от Пловдив