Тютюневият склад е продаден през 2009 г., разрешението за строеж е подновено през 2014г
Тютюневият склад е продаден през 2009 г., разрешението за строеж е подновено през 2014г / Дарик Пловдив/ архив
Тютюневият склад е продаден на ПИ ДЖИ ТРЕЙД през 2009 г.
85027
Тютюневият склад е продаден на ПИ ДЖИ ТРЕЙД през 2009 г.
  • Тютюневият склад е продаден на ПИ ДЖИ ТРЕЙД през 2009 г.

Тютюневият склад на ул. „Одрин“ 8 е продаден на „ПИ ДЖИ ТРЕЙД“ АД през 2009 година, съобщи в интервю за Дарик радио главният архитект на община Пловдив Румен Русев. Сградата е частна собственост, била реституирана преди години и това е последната сделка във връзка с нея, поясни той.

Според него, разковничето на казуса се съдържа в наличието на два документа за сградата, единият, намиращ се в Министерството на културата и определящ я за недвижима културна ценност и другият в Община Пловдив, отричащ това.

Тютюневият склад е продаден през 2009 г разрешението за строеж е подновено през 2014г
netinfo

Това е удостоверението, което е в Община Пловдив

„Специалистите от Инпектората за опазване на културното наследство също бяха изненадани, че съществува такъв документ. Той обаче ни е предоставен от собствениците на сградата“, коментира още Русев.

По думите му, от НИНКН са изпратили по „мърляв“ факс друг такъв със съвсем различно съдържание, удостоверяващ, че складът е паметник на културата.

Оказа се, че експертите имат заснемане на сградата, въз основа на което е възможно възстановяването й в предишния вид, каза още той

Главният архитект заяви, че комуникацията на Община Пловдив със собствениците на бившия тютюнев склад е много трудна.

Намеренията на инвеститора бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. Засега събарянето е спряно. По казуса се самосезира Окръжна прокуратура Пловдив, проверка разпореди и министърът на културата Вежди Рашидов.

Разрешението за строителство е издадено от Община Пловдив през 2010 година и е подновено през 2014-а, припомни главният архитект.

Община Пловдив е спазила напълно закона и е подписала разрешението на строеж, базирайки се на документ, че сградата не е паметник на културата. На база това, удостоверението беше презаверено през 2014 година", категоричен е Румен Русев.