Министерството се произнесе: Тютюневият склад е паметник на културата
Министерството се произнесе: Тютюневият склад е паметник на културата / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Тотев: Удостоверение от НИНКН сочи, че тютюневият склад не е паметник на културата
84937
Тотев: Удостоверение от НИНКН сочи, че тютюневият склад не е паметник на културата
  • Тотев: Удостоверение от НИНКН сочи, че тютюневият склад не е паметник на културата

Сградата на ул. Одрин“ 8 в Пловдив е деклариран паметник на културата от 1977 година, съобщиха от Министерството на културата. Бившият тютюнев склад се намира на територията на групов паметник  - Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена с Протокол №5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата, се казва още в официалното становище на институцията.

Инспекторатът на Министерството на културата разпорежда спиране на събарянето на сградата, а по случая ще бъде сезирана и Прокуратурата.

„Община Пловдив ще направи всичко по силите си да възстанови и запази тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8“, заяви кметът Иван Тотев в края на продължилата повече от един час среща в общината с протестиращите граждани и общественици по повод събарянето на емблематичната сграда от т. н. Тютюнев град.

„Към настоящият момент в Община Пловдив няма информация сградата да е паметник на културата. Това означава, че обектът се третира по общия ред като всички останали и събарянето на зданието е напълно законно“, заяви той.

По думите му, през 1980 - та година е допусната техническа грешка и бившият тютюнев склад не е обявен за паметник на културата.  През 2007 година фирмата -инвеститор е подала искане за строеж.  Разрешение за това община Пловдив дава въз основа на издадено през 2010г. удостоверение от Министерството на културата и НИНКН, в което е записано, че сградата на ул. „Одрин“ 8 не притежава статут на недвижима културна ценност и попада извън обхвата на груповия археологически паметник – система от улични ансамбли по ул. „Иван Вазов“ и ул. „Цанко  Дюстабанов“.

Министерството се произнесе Тютюневият склад е паметник на културата
netinfo

Това е удостоверението, което е в Община Пловдив

"Казусът е изключително неприятен, защото касае опазването на културното наследство на града. Разбирам, че пловдивчани са разтревожени. Към настоящия момент обаче Община Пловдив не разполага с никакъв инструментариум да накара собственика да възстанови сградата“, коментира още градоначалникът.

В днешния следобед се очаква в Община Пловдив да пристигне писмо от НИНКН. Според кмета на града, ако бившият тютюнев склад бъде обявен за паметник на културата, градската управа ще предприеме всичко, което е нужно, за да спре разрушаването на сградата.

Иван Тотев увери, че ще направи всичко възможно стенописът на Вълчан Петров, който е в полуразрушената сграда, чието премахване към момента е спряно, да бъде ескпониран на друго място.

Сред хората, обявили се за запазването на емблематичия за града обект са шефът на фондация „Пловдив-2019“ Валери Кьорленски, издателят Манол Пейков, Асен Асенов от „Едно“, председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, културологът Пенка Калинкова, художникът Вълчан Петров, Емил Миразчиев, арх. Любомир Георгиев.

Премахването на тютюневия склад беше спряно от Община Пловдив докато стане ясно становището по казуса на НИНКН. Въпреки това, работници с багери се опитаха да подновят събарянето, но бяха спрени от зам.-кмета по сигурността Георги Маринов.