Умишлен ли е пожарът в тютюневите складове в Пловдив?
Умишлен ли е пожарът в тютюневите складове в Пловдив? / БГНЕС

Работи се активно, за да се изясни дали пожарът в тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост, заяви пред bTV шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

Какво ще стане с Тютюневия град, изчезнал сред пламъците?

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки", заяви той.

Пожарът в складовете е вторият по мащаби в Пловдивско след онзи в „Ален мак" преди 30 години, посочи той.

Дрон засне огнения ад в тютюневите складове (ВИДЕО)

„Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно", заяви той.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове - става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза още Николов.

Прокуратурата разследва пожара в тютюневите складове в Пловдив

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел", коментира той твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове в Пловдив (СНИМКИ)

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово, потвърди Николов заключенията на експерти.