Пожарът в Тютюневия град в Пловдив беше потушен, но сградите, които са паметници на културата, са напълно унищожени. Заплахата се крие в това, че те могат да рухнат всеки момент. Именно поради тази причина беше решено четири улици в близост до опожарените сгради да бъдат затворени до вторник.

Основната версия на полицията е умишлен палеж. Криминалистите днес ще извършат втори оглед отвън. Те не могат да влязат в сградите, тъй като те са опасни и всеки момент могат да рухнат, съобщава NOVA.

Четири тютюневи склада, които са паметници на културата, изгоряха напълно. Петия склад пожарникарите успяха да спасят. В него се помещава спортен комплекс. Огънят е засегнал само малка част от покрива му.

„Вътре има греди, които още тлеят. Няма опасност от ново подпалване. Има образувано досъдебно производство по случая", коментира инспектор Цвятко Дешев от Пожарната в Пловдив.

Прокуратурата разследва пожара в тютюневите складове в Пловдив

„Изгорелите сгради са три. Едната създава впечатление за две сгради, но всъщност е тип близнак. Двата склада, които излизат със фасадите си към ул. „Иван Вазов", са декларирани като недвижими културни ценности, а третата сграда през ул. „Г. М. Димитров" е с непредоставен статут. Тя не е единичен паметник на културата. Само два от изгорелите складове са културна ценност. Те обаче са елемент от Историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" Преди време е имало причини една сграда да не бъде обявена за паметник на културата", коментира Жана Джогаланова от Института за недвижимо културно наследство в Пловдив.

Дрон засне огнения ад в тютюневите складове (ВИДЕО)

„Нормално е да има съмнения, че става въпрос за умишлен палеж, защото това са изключително апетитни имоти в центъра на Пловдив. Още повече, че тяхната реставрация би била по-скъпа отколкото изграждането им. По отношение на възстановяването им сме категорични, че при съвременните технологии за реставрация и укрепване, тези сгради могат да бъдат запазени. Не е необходимо да бъдат преизграждани. И смятаме да предоставим експертизата на Камарата на архитектите, за да получат помощ тези сгради и да бъдат укрепени", коментира Петрана Бакалова от Камарата на българските архитекти.

От Община Пловдив отказали коментар за телевизията, както и да съобщят кои са собствениците на изгорелите складове.

Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове в Пловдив (СНИМКИ)

Снощи хората изразиха недоволството си от случилото се и освен цветя, поставиха и надписи по дърветата с лозунги: „Удобните пожари водят до затвор", "Внимание! Варварска диверсия" и „Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали!".

Рашидов разпореди спешна проверка за опожарените тютюневи складове

„Това е състоянието на сградите, защото те са частна собственост. Министерство на културата не участва в сделките с паметници на културата. И тук закона трябва да влезе с цялата си строгост. До 30 000 лв. е санкцията за разрушаване на сградата. Би трябвало да бъдат задължени собствениците да възстановят фасадата на сградата. Министерството на културата има правомощията да поиска всичко, което е разрушено, да се възстанови", коментира зам.-министърът на културата Бони Петрунова.

Източник: Nova.bg