Прокуратурата разследва пожара в тютюневите складове в Пловдив
Прокуратурата разследва пожара в тютюневите складове в Пловдив / БГНЕС

Окръжната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за пожара в тютюневите складове. Това съобщи Боряна Димитрова от пресцентъра на прокуратурата, цитирана от БТА.

Дрон засне огнения ад в тютюневите складове (ВИДЕО)

По производството са назначени пожаротехническа и други експертизи. Под ръководството на Окръжната прокуратура се провежда разследване за изясняване на причините за пожара и изпепеляването на четири сгради паметници на културата.

При пожара, пламнал около 15.00 часа в събота и потушен за дванадесет часа, изгоряха четири сгради. Пострадали хора няма, а щетите са значителни. По думите на говорителя на пловдивската пожарна Цвятко Дешев такъв огромен пожар не е имало в Пловдив от времето, когато изгоря завод "Ален мак".

Министър Рашидов разпореди спешна проверка на опожарените складове

Сградите, които изгоряха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов" - „Цанко Дюстабанов", по имената на улиците, на които се намират. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди проверка по случая.

Над 200 души „погребаха" опожарените тютюневи складове в Пловдив (СНИМКИ)

Десетки хора се събраха на протест, за да изразят недоволството си от случилото се с емблематичните сгради. Те поднесоха цветя, като така символично "погребаха" тютюневите складове.

Други новини от Пловдив