Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове в Пловдив (СНИМКИ)
Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове в Пловдив (СНИМКИ) / снимки: DarikNews.bg, Кирил Кирилов

Над 200 души се събраха пред опожарените тютюневи складове в Пловдив, за да изразят недоволството и нетърпимостта си от случилото се с една от емблемите на града и архитектурен ансамбъл. Много от тях поднесоха цветя - знак, символизиращ погребението на част от културното наследство на Пловдив.

Пред металните заграждения беше опънат транспарант „Граждани срещу мафията", а наоколо имаше и по-малки плакати, сред които и такива с цитати от романа „Тютюн" на Димитър Димов.

Дрон засне огнения ад в тютюневите складове (ВИДЕО)

Сред присъстващите имаше художници, политици, артисти и общественици. Някои хора бяха дошли от други градове, за да се включат в проявата. Всички бяха на мнение, че палежите са умишлени.

Над 200 души погребаха опожарените тютюневи складове в Пловдив (СНИМКИ)
netinfo

Държавата не работи, каза един от участниците във флашмоба. "В края на краищата има механизми, които категорично казват, че паметник на културата трябва да се опазва независимо дали е на частен, държавен или какъвто и да е собственик. Оттук нататък държавата и общината като контрол на тези закони не си е свършила работата", каза друг от тях.

Потушиха пожара в тютюневите складове в Пловдив, четири сгради изгоряха

Част от надписите на плакатите по време на проявата бяха "Удобните пожари водят до затвор", "Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали", както и "Аз не живея, аз горя".

Над 200 души погребаха опожарените тютюневи складове в Пловдив (СНИМКИ)
netinfo

Други новини от Пловдив