Нямаме стандарти при лечението на деца с лицеви аномалии
Нямаме стандарти при лечението на деца с лицеви аномалии / снимка: фейсбук
Липсват стандарти при лечението на деца с лицеви аномалии
88441
Липсват стандарти при лечението на деца с лицеви аномалии
  • Липсват стандарти при лечението на деца с лицеви аномалии

В България липсва утвърдена стандартизация за лечение на деца с вродени лицеви аномалии, заяви в интервю за Дарик председателят на асоциация АЛА Жана Ангелова. По думите й по тази тема комуникация със здравното министерство няма. Липсват критерии, по които да се диференцират правата на пациентите, както и да се регламентира кой има право да извършва определени операции и намеси. В повечето държави от Евросъюза този проблем е намерил разрешението си.

И до днес 28% от семействата, в които се ражда бебе с цепнатина на устната или небцето, получават съвет да оставят бебето в институция. За съжаление част от тях го правят. Вярваме, че прилагането на стандартите ще намали в значителна степен тези случаи, каза още Ангелова.

Основният център за лечение на лицеви аномалии е в Пловдив, в Университетска болница „Св. Георги“. У нас здравната каса заплаща само хирургичните намеси, останалите разходи се поемат от асоциация АЛА и от родителите.

Едно на всеки 600-700 деца в България се ражда с цепнатина на устната или небцето. Един милион души в Европа са засегнати от този проблем, у нас те са около 7000, обобщават здравните експерти.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.