Експерт: САЩ знаеха за раждането на ИД още през 2012-а, но не реагираха
Експерт: САЩ знаеха за раждането на ИД още през 2012-а, но не реагираха / ThinkStock/Getty Images

Още през 2012 г. САЩ са били наясно, че възниква нова терористична групировка, т.нар. "Ислямска държава". Но Вашингтон не е предприел нищо, защото доскоро се интересуваше основно от свалянето на режима на Асад. Това твърди близкоизточният експерт Гюнтер Майер*.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл обвинява сирийските бунтовнически групировки във военни престъпления. Между другото става дума за изтезания и убийства. Изненадва ли Ви това?

Изненадващо е, че тези информации закъсняха толкова много. Досега вниманието на световната общественост беше концентрирано върху изтезанията и военните престъпления, извършвани от войските на Асад. Те бяха документирани от един сирийски фотограф между 2011 и 2013 година - става въпрос за близо 7000 затворници, измъчвани до смърт от сирийската тайна полиция. Добре известно е също така, че зверства биват извършвани също и от тъй наречената "Ислямска държава" (ИД).

Доклад разкрива тежката съдба на заложничките на "Ислямска държава"

От доклада на Амнести интернешънъл става ясно, че не само джихадистите от "Фронт ал-Нусра" и "Ахрар аш-Шам" са извършвали военни престъпления. Споменават се още три милиции - "Нуредин аз-Зинки", "Фронт Леванта" и 16-та дивизия на Свободната сирийска армия. Много от тези бойци са обучени и снабдени с оръжия от САЩ. Американците обаче винаги са подчертавали, че поддържат единствено умерените сили и старателно подбрани сирийски бойци. Докладът на Амнести интернешънъл обаче показва, че САЩ са подкрепяли и военнопрестъпници.

Знаели ли са американците за това? И ако да, защо са го приели?

Разбира се. Много западни медии информираха, че обучените от САЩ в Турция сирийски бойци масово са дезертирали и са се присъединили към "ал-Нусра" и към ИД след завръщането си в Сирия. Американците са приели този факт с пълното съзнание, че така могат да отслабят режима на Асад. Още през 2012 година, ако не и по-рано дори, американското ръководство е било наясно, че възниква нова ислямистка групировка (ИД), но не е предприело нищо, защото се е интересувало основно от свалянето на режима на Асад.

Сергей Шойгу: 70% от Сирия е в ръцете на въоръжени групировки

В доклада на Амнести интернешънъл се споменават и други държави като Саудитска Арабия, Турция и Катар, които подкрепят въоръжените групировки - въпреки тяхната бруталност. Каква роля играят тези страни?

Саудитска Арабия подкрепя милициите "Ахрар аш-Шам" - терористична групировка, известна със своята жестокост. Катар и Турция пък подкрепят най-вече онези бунтовнически групировки в Сирия, които са близки до мюсюлманското братство. Има безброй доказателства, че и тези милиции извършват зверства.

Джихадист екзекутира публично майка си в Ракка

Какви политически и религиозни цели преследват тези групировки?

Тези групировки воюват срещу всички, които те смятат за неверници. Например шиитите и жените, които не носят забрадки. В очите на фундаменталистите, тези жени са поддръжници на светския режим на Асад. Общата цел на различните групировки е създаването на държава в Сирия по каноните на ислямския закон.

По какво се различават тези групировки от т.нар. "Ислямска държава"?

ИД няма равна на себе си, когато става въпрос за зверства и насилие на религиозна основа. Особено ако съдим по мащабите на екзекуциите, изтезанията и телесните наказания, като бой с камшици, например. Терористичните милиции на ИД са отделна категория, защото не знаят какво е компромис.

Бруталната същност на тайните служби на Ислямска държава

На кои партньори може да се разчита в Сирия? С кого трябва да се водят мирни преговори и с кого не?

Ако погледнем съотношението на силите, ще видим че най-силни са Русия и режимът на Асад. Докато този режим продължава да съществува, военните остават най-важният партньор за сключване на мир. Предимството се състои в това, че в Сирия все още има функционираща система. На тази база може да се надгражда и вероятно за бъде възстановена стабилността.

Сирия: Колко умерена е опозицията, която разстреля руския пилот?

А фактът, че и САЩ вече не държат толкова на свалянето на Асад, само потвърждава това, което казваха военните експерти още през 2013 година: че джихадистките групировки биха се възползвали от вакуума и ще вземат властта. И тогава ще стане още по-лошо. И ще имаме една напълно разрушена държава.

*Професор Гюнтер Майер е ръководител на Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц