Бруталната същност на тайните служби на Ислямска държава
Бруталната същност на тайните служби на Ислямска държава / БГНЕС

Това е разказ, който разкрива бруталната същност на "Ислямска държава". Разкаял се джихадист от Германия описва зверствата, на които е станал свидетел в Сирия. Там той е работил за "тайните служби" на ИД.

Журналисти от германските медии НДР, ВДР и „Зюддойче Цайтунг" разказват историята на 25-годишния германски ислямист Нилс Д., който в продължение на месеци е работил за „тайните служби" на ИД, отговарящи за разправата с дезертьори и дисиденти.

Изповедта на един бивш джихадист

Нилс Д. напуска Германия през 2013 година, а при завръщането му през януари 2015 той е арестуван, след като германските служби прихванали негов телефонен разговор, в който той казал, че е бил „пряко подчинен на самия емир". Осем от общо 13-те месеца, прекарани в Сирия, Нилс Д. е служил в т.нар. "отдел за вътрешна сигурност", наричан от германските следователи „Гестапото на ИД".

Тайната на успехите на "Ислямска държава": елитните ударни отряди, биещи се до смърт

Показанията на Нилс Д. рисуват картина на ужасите, която се покрива със сведенията на други бивши бойци на ИД, както и с разказите на хора, които са били отвлечени от ислямистите. Нилс Д. твърди, че почти ежедневно е бил свидетел на разстрели и обезглавявания. Особено сурови били наказанията срещу дезертьори и дисиденти. Тях ги изтезавали, докато направят самопризнания, след което ги екзекутирали.

Германецът разказва и за „площада на екзекуциите", където например бил изтезаван и убит бивш командир на "Ислямска държава" - за назидание на всички, които изоставят каузата на джихадистите. А бивш боец на ИД, за когото се твърдяло, че краде, в продължение на три дни бил прикован да виси на публично място.

Нилс Д. разказва, че главната квартира на ислямисткия „отдел за вътрешна сигурност" се намирала в мазето на бивша обществена сграда на около 40 километра от Алепо. Оттам бойците на ИД излизали само с маски, а виковете на задържаните в мазето хора се чували чак на отсрещната страна на улицата, споделя Нилс Д. и твърди, че килиите за изтезания били тесни клетки, в които можело да се стои само прав.

"Емирът ми имаше доверие"

Веднъж германецът видял как двайсетина задържани с извити назад ръце били закачени да висят на прът, промушен между ръцете и тялото им. В тази особено болезнена поза трябвало да висят с часове, а емирът обикалял около тях. Друг път Нилс Д. трябвало да изпълни лично поръчение на емира: било му заръчано да зарови трупа на един изтезаван до смърт човек „Емирът явно ми имаше доверие", казва Нилс Д. пред германските журналисти. По времето, когато бил в Сирия, Нилс Д. смятал тези наказания за справедливи. Днес твърди, че се е разкаял.

Ислямска държава измъчвала деца за неспазване на постите през Рамазана

Информации на различни други източници показват, че бойците на ИД действат с голяма жестокост срещу всичко, което самите те смятат за „неислямско" - без значение дали става дума за сунитски храмове или за религиозни малцинства. Който не следва установените от ислямистите правила, бива жестоко наказван, се казва и в информация на австрийските обществени радио и телевизия ORF. Ударите с камшик са най-безобидното наказание, разказва мъж, пожелал анонимност, и твърди, че ислямистите бичуват хора дори за такива "прегрешения" като пушенето на цигари. На крадците пък им отсичат едната ръка. Мъже, които изневеряват, биват хвърляни от висока сграда, а особено мъчителна е смъртта на жените, изневерили на съпруга си - убиват ги с камъни. Наказанията се изпълняват на публично место, а хората биват принуждавани да присъстват на екзекуциите - с цел назидание. Джихадистите пропагандират радикалните си идеи и сред децата. "Целта им е да посеят семената на омразата в душите на нашите деца", казва мъж, пожелал анонимност.