Джихадист екзекутира публично майка си в Ракка
Джихадист екзекутира публично майка си в Ракка / ThinkStock/Getty Images

Сирийски джихадист екзекутира публично майка си, която се опитвала да го убеди да напусне групировката "Ислямска държава", предадоха Франс прес и Ройтерс.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че майката на 20-годишния джихадист била 40-годишна пощенска служителка. Тя изминала 50 километра от селището Табака, където е живеела, до сирийския град Ракка, фактическата столица на джихадистите, за да помоли сина си да си тръгне с нея. Обяснила, че се страхува той да не загине при бомбардировките на водената от САЩ коалиция.

„Лъвчетата на халифата" убиват пленници в ново видео на Ислямска държава

Младежът информирал началниците си и те арестували жената. Вчера синът й я екзекутирал с изстрел в главата пред стотина души, събрали се на площад пред пощата.

Джихадистът се е сражавал в редиците на умерената Свободна сирийска армия, а после с Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Кайда, преди да се присъедини към "Ислямска държава".

Как живеят хората в Рака - "столицата" на Ислямска държава

"Ислямска държава" е известна с извършваните жестокости, особено с екзекуциите чрез обезглавяване или изгаряне и с унищожаването на обекти на световното културно наследство, припомня АФП. Групировката контролира обширни части от Сирия и Ирак и е екзекутирала стотици хора, обвинени в сътрудничество с враговете й или в неспазване на нейната ултраконсервативна версия на исляма.

По данни на СЦНЧП "Ислямска държава" е екзекутирала над 2000 сирийски мирни граждани за 18-те месеца от обявяването на халифат на територията, която контролира. Някои от тях са били екзекутирани за хомосексуализъм, практикуване на магия или вероотстъпничество.

Източник: БТА