Меркел: Рано е за прогнози за влиянието на Брекзита върху европейската икономика
Меркел: Рано е за прогнози за влиянието на Брекзита върху европейската икономика / БГНЕС

Рано е да се правят прогнози как ще се отрази излизането на Великобритания от Европейския съюз върху икономиката на Европейския съюз и Германия, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

Европейският съвет: Великобритания възможно най-скоро да заяви излизането си от ЕС

След края на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел Меркел призна, че засега е сложно да се направи оценка на последиците. Британската икономика е пета в света, припомни в същото време тя и подчерта, че излизането на една толкова голяма икономика не може да не окаже влияние.

Камерън: Великобритания се изправя пред трудни икономически времена

Меркел заяви, че не вижда необходимост от внасяне на промени в европейските договори вследствие на резултата от референдума във Великобритания.

Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?

"Днес проведохме важна дискусия, ще я продължим през септември", подчерта тя.
Германският канцлер отхвърли искането на Италия европейските норми за бюджетния дефицит и банковата помощ да бъдат коригирани, за да бъдат взети предвид нейните финансови затруднения след Брекзита, предаде Ройтерс.

Меркел предупреди Великобритания да не очаква досегашните привилегии

"Смятам, че Пактът за стабилност и растеж е достатъчно гъвкав, за да работим с него, включително в сегашната ситуация", се аргументира Меркел.

Германският канцлер заяви още, че е необходимо санкциите, наложени на Русия заради Украйна, да бъдат продължени, предаде ТАСС.

Като условие за тяхното отменяне Меркел постави пълното изпълнение на Минските споразумения.

Източник: БТА