Европейският съвет: Великобритания възможно най-скоро да заяви излизането си от ЕС
Европейският съвет: Великобритания възможно най-скоро да заяви излизането си от ЕС / БГНЕС, архив

Европейският съвет настоява правителството в Лондон да съобщи "възможно най-скоро" намерението Великобритания да се оттегли от ЕС. Това се посочва в изявление след извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Меркел предупреди Великобритания да не очаква досегашните привилегии

Изразяваме дълбоко съжаление за резултата от референдума във Великобритания, но уважаваме изразеното желание на мнозинството от британския народ, се посочва в текста.

Франсоа Оланд: Европейската история на Великобритания приключи

До момента, в който Великобритания напусне ЕС, общностното право продължава да се прилага към държавата и от нея, както по отношение на правата, така и на задълженията.

Оттеглянето на Великобритания от ЕС трябва да стане организирано, чл. 50 от договора предвижда правното основание, се допълва в изявлението.

Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?

Европейският съвет е на мнение, че не може да се пристъпи към каквито и да било преговори, преди Великобритания да заяви напускането си на ЕС. Европейският съвет се надява занапред Великобритания да остане близък партньор на ЕС. Достъпът до единния пазар изисква приемането на всички четири свободи (на движение на стоки, услуги, капитали и хора - бел. кор), се отбелязва в текста.

Камерън се надява Великобритания да запази най-близки отношения с ЕС, след като го напусне

Европейските лидери отчитат, че все повече хора изразяват неудовлетворение от настоящото положение в ЕС и затова поставят началото на "политически размисъл", който да даде тласък на по-нататъшните реформи в съответствие със стратегията за развитието на ЕС от 27 държави. Този въпрос ще бъде разгледан отново на среща, насрочена за септември в Братислава.

Източник: БТА