Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?
Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента? / БГНЕС
Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?
88034
Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?
Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?
  • Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?
  • Юнкер към Фараж: Защо още сте в Европарламента?

Британският премиер Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Евросъюза. Това поискаха мнозинството евродепутати на извънредна сесия в Брюксел. Според партиите, преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер прекъсна речта си , за да попита Найджъл Фарадж и колегите му от групата „Европа на свободата и пряката демокрация" защо присъстват на заседанието в Брюксел.

Европейският парламент освирка Найджъл Фараж (ВИДЕО)

При пристигането си в Брюксел за срещата на върха на ЕС британският премиер Дейвид Камерън заяви, че процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде толкова конструктивен, колкото е възможно.

Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре, да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето. Това се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените.

Европарламентът: Лондон незабавно да задейства процедурата по напускане

Резолюцията бе гласувана с 395 гласа „за", 200 „против" и 71 „въздържал се". Мотивите на евродепутатите - предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза.

Според партиите, преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС.

В речта си пред Европарламента председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че еврокомисарите са получили инструкции да не преговарят с представители на британското правителство.

Юнкер: Не съм болен и уморен, ще се боря до последен дъх

Забраних на комисарите да водят разговори с представители на правителството на Обединеното кралство. Казах на генералните директори, че не могат да водят предварителни разговори. Докато няма официално заявление от страна на Великобритания за напускане на ЕС, не може да има преговори.

Искам и Обединеното кралство да зачете волята на своя народ, а не да си играе на котка и мишка. Волята е ясна - те искат да излязат от ЕС, заяви Юнкер. Той прекъсна речта си, за да попита Найджъл Фарадж и колегите му от групата „Европа на свободата и пряката демокрация" защо присъстват на заседанието в Брюксел. Репликата му дойде, след като британските националисти аплодираха думите му "Трябва да уважаваме британската демокрация и начина, по който изразява своето мнение".

Меркел предупреди Великобритания да не очаква досегашните привилегии

„Това е последният случай, в който ръкопляскате тук. В известен смисъл, наистина се изненадвам, че сте тук. Нали се борихте за напускане. Британският народ гласува в подкрепа на напускането. Тогава какво правите тук?".

ЕП призовава Съвета да промени поредността на председателствата, за да не се допуска процесът на оттеглянето на Великобритания да попречи на управлението на всекидневната работа на Съюза. Промяна в поредността на председателствата ще засегне пряко България и ще доведе до изтегляне с половин година по-рано на нашето председателство. Така то ще започне вместо от юли 2018 година, ще започне още през януари същата година.

Камерън се надява Великобритания да запази най-близки отношения с ЕС, след като го напусне

Процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде толкова конструктивен, колкото е възможно. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Ще заявя на срещата на ЕС, че Великобритания напуска Евросъюза, но този процес трябва да бъде толкова конструктивен, колкото е възможно. Вярвам, че такъв резултат е възможен. Ние не смятаме да обръщаме гръб на Европа. Тези страни са наши съседи, приятели, партньори и съюзници.

Великобритания ще се стреми към много тесни отношения с ЕС в сферата на търговията, сътрудничеството и безопасността, посочи още Камерън.

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди да не се създава финансова и глобална истерия след гласуването на британците за напускане на Европейския съюз, предаде Ройтерс. "Създава се известна истерия след гласуването за Брекзит, като че ли НАТО вече го няма, че трансатлантическият алианс се саморазпуска, че всяка страна се свива в собствената си черупка. Такова нещо няма", подчерта Обама.