Великобритания се надява да установи "възможно най-близки отношения" с ЕС, след като напусне блока, каза премиерът й Дейвид Камерън, цитиран от ДПА.

Ще обясня пред колегите си от Европейския съвет, че Великобритания ще напусне ЕС, след като така решиха британците на референдума, но аз искам този процес да протече възможно най-конструктивно и се надявам и резултатът да бъде възможно най-конструктивен, каза Камерън, пристигайки за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Меркел предупреди Великобритания да не очаква досегашните привилегии

Това, че напускаме ЕС, не означава, че обръщаме гръб на Европа. "Тези страни са наши съседи, наши приятели, наши съюзници, наши партньори", добави той.

"Силно се надявам, че ще се стремим към възможно най-близки отношения в сферата на търговията и (икономическото) сътрудничество, на сигурността, защото това е добре и за нас, и за тях", посочи той.

Лондон изключва произвеждането на втори референдум за Брекзит

Часове преди началото на срещата на Европейския съвет Камерън разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи Асошиейтед прес. Не се съобщава какво е било съдържанието на разговора.

Юнкер: Не съм болен и уморен, ще се боря до последен дъх

Европарламентът: Лондон незабавно да задейства процедурата по напускане

По-рано във вторник в слово пред пленарно заседание на Европейския парламент Юнкер отхвърли всякаква възможност за неформални преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, преди Лондон да задейства процедурата по член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС в предвидения 2-годишен срок.

Европейският парламент освирка Найджъл Фараж (ВИДЕО)

Същото заявиха и други европейски лидери, между които председателят на Европейския съвет Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел.

Също във втория ден от седмицата британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс, каза пред бизнес лидери в Лондон, че Великобритания не трябва да подава молбата за напускане съгласно чл. 50, преди да се изясни новият модел на отношения на страната с ЕС. Според него възникналата "несигурност може да бъде преодоляна само когато се договорим за отношенията, които искаме да имаме с нашите европейски партньори". Тази негова позиция обаче явно се разминава със становището на европейските лидери.

Засягайки въпроса за бъдещия статут на мигрантите от ЕС във Великобритания, Озбърн изрази мнение, че ще трябва да се направи разлика между онези, които вече са в Обединеното кралство, и онези, които биха дошли занапред.

Източник: БТА