Лекари без граници отказва европейски пари заради споразумението с Турция
Лекари без граници отказва европейски пари заради споразумението с Турция / БГНЕС, архив

Неправителствената организация "Лекари без граници" заяви, че няма да иска европейско финансиране на дейността си, в знак на протест срещу споразумението на ЕС за спиране на миграционния и бежански поток през Турция, предаде Ройтерс.

"Сегашното споразумение ЕС-Турция е най-новата от дълга поредица мерки, които наистина противоречат на принципите за осигуряване на възможност да бъдат подпомагани хората в остра нужда", каза генералният секретар на организацията "Лекари без граници" Жером Оберайт пред Ройтерс. "Това поставя под риск самата идея на бежанския статут".

Правозащитни организации са разочаровани от споразумението ЕС-Турция

"Лекари без граници няма да приемат финансиране от институции и правителства, чиято политика причинява толкова вреди", каза Оберайт, цитиран от ДПА.

Въпреки че европейските правителства обявиха споразумението за размяна на бежанци за успех, организацията твърди, че то е принудило 8000 мигранти да стоят в Гърция.

Въпреки че 92 процента от дейностите й се покриват от частно финансиране, организацията е получила около 60 милиона евро от ЕС и неговите държави членки за миналата година, отбелязва ДПА.

ЕС и Турция се споразумяха за ограничаването на миграцията

Европейската комисия потвърди, че е била уведомена за решението на "Лекари без граници". Говорител на комисията заяви, че този протест няма да се отрази върху приложението на споразумението с Анкара.

Споразумението включва осигуряването на три милиарда евро за хуманитарни проекти, свързани с подслонените в Турция сирийски бежанци. Миналата година "Лекари без граници" са получили един процент от общия хуманитарен бюджет на ЕС, отбеляза говорителят.

Източник: БТА