Правозащитни организации са разочаровани от споразумението ЕС-Турция
Правозащитни организации са разочаровани от споразумението ЕС-Турция / БГНЕС, архив

Редица правозащитни организации изразиха разочарованието си от споразумението между ЕС и Турция за миграцията, предадоха ТАСС и Ройтерс. Организацията "Амнести интернешънъл" каза, че е черен ден за човечеството.

Това е истинско безумие. Бежанците ще бъдат тласкани в ръцете на същите тези контрабандисти, които са ги прекарали в Европа, каза Кейт Алън, директорката на Амнести интернешънъл във Великобритания.

ЕС и Турция се споразумяха за ограничаването на миграцията

Според нея споразумението при никакви обстоятелства не трябва да се нарича решение на миграционния проблем. Алън заяви, че е изключително срамно да се наблюдава как европейските лидери се отказват от своите юридически задължения.

Правозащитната организация "Спасете децата" изрази дълбокото си разочарование от сделката и припомни, че хората, а не границите, трябва да бъдат защитавани, предаде Ройтерс.

Днес е исторически ден, смята Давутоглу

За много бежанци, блокирани в калта, студа, влагата, очакващи притеснено новини от Брюксел, това споразумение създава още повече несигурност, посочи организацията. Тя призова европейските лидери да засилят ангажиментите си за пренастаняване на мигрантите и за осигуряване на безопасни и легални пътища за тях в ЕС.

Неправителствената организация Оксфам каза, че споразумението не само не уважава духа на международните и европейските закони, но е равносилно на търгуване на човешките същества срещу политически отстъпки.

Вижте ключовите точки на споразумението за миграцията между ЕС и Турция

Миналата седмица решението на ЕС да затвори балканския път породи нова хуманитарна ситуация, нуждаеща се от спешни действия. Сега този подход към турско-гръцкия път на мигрантите е още една стъпка към нехуманността. Цената на европейския граничен контрол не може да бъде плащана с живота на човешки същества, смята организацията.

Британският Червен кръст определи споразумението като възпиращо мигрантите, а не като защитаващо правата на човека.

УНИЦЕФ изрази безпокойство от връщането на бежанците и децата мигранти към несигурно бъдеще в Турция и предупреди, че това може да породи голям стрес за тях.

Какво очакват евролидерите след споразумението с Турция за мигарнтите

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците мигрантите, намиращи се в Гърция, трябва да имат правото да обжалват решението за реадмисия в Турция, предаде Ройтерс.

Комисариатът припомни, че трябва да бъде подготвен приемът на мигранти, преди да започне тяхното връщане в Гърция. Хората, за които се установи, че се нуждаят от международна закрила, трябва да могат да получат убежище без дискриминация, в съответствие с приетите международни стандарти, припомни комисариатът.

Източник: БТА