Условна присъда получи младеж заради чай за пушене
Условна присъда получи младеж заради чай за пушене / DarikNews.bg, архив

Седем месеца условно с изпитателен срок от три години наложи съдът на 19-годишния старозагорец Илиян Т. Той е обвинен, че държал без надлежно разрешително суха зелена растителна маса, която съдържа аналог на високорисковото наркотично вещество тетрахидроканабинол. Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора е влязъл в сила след споразумение и е окончателен.

На 10 юли миналата година колата, управляваната от младежа кола е спряна за проверка от полицаи. Старозагорецът споделил на униформените, че в автомобила му има наркотични вещества. По-рано през деня Илиян Т. получил пратка, в която негов познат му бил изпратил т.нар. "чай за пушене".

След претърсване на колата са иззети 2 броя полиетиленови торбички с клип система, съдържащи суха кафява тревиста маса. При назначените в хода на досъдебното производство токсикологична и в последствие фармакологична експертизи е установено, че тревистата маса (чай) с тегло 13,3 грама, е третирана с вещество от групата на индоловите синтетични канабиноиди-съединения, чието действие е аналогично и наподобяващо на действието на активната съставка на канабиса (марихуана). Тези съединения са включени в Списък I - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина" към Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.