Атентаторите от Брюксел наели жилище под фалшиво португалско име
Атентаторите от Брюксел наели жилище под фалшиво португалско име / БГНЕС, архив

Апартаментът в община Скарбек, откъдето са тръгнали предполагаемите извършители на атентатите на летището в Брюксел, е бил нает под фалшиво португалско име от един от тях - Ибрахим Бакрауи, съобщи белгийската федерална прокуратура, цитирана от Франс прес.

Фалшивата му лична карта е била на името на Мигел душ Сантуш, заявиха белгийските власти, потвърждавайки информация на португалската телевизия ТВИ24.

Едно от брюкселските камикадзета се представяло за бивш футболист на "Интер"

Излъчените от телевизията кадри показват снимка на белгийска лична карта, на която Ибрахим Бакрауи е с гъста черна коса, вероятно перука, и носи очила.

От този апартамент в Скарбек тримата нападатели потеглят на 22 март с такси към летището на Брюксел, където двама от тях, включително 29-годишният белгиец Ибрахим Бакрауи, се самовзривяват. Третият нападател продължава да се издирва.
Жилищният блок, в който се намира наетият от атентаторите апартамент, е бил купен преди по-малко от шест месеца от живеещ в Белгия португалец, свързан със строителния сектор, уточни ТВИ24.

Братя Бакрауи: Пътят към джихада и Ислямска държава

В апартамента бяха намерени 15 кг взривни вещества, 150 литра ацетон, детонатори и куфар, пълен с пирони и винтове, както и различни съставки за изработване на взривни устройства.

Как се провалиха белгийските служби в борбата с тероризма

Според ТВИ24 в апартамента са живеели или са наминавали петима мъже. Повечето обитатели на жилищния блок били имигранти.

Източник: БТА