Как се провалиха белгийските служби в борбата с тероризма
Как се провалиха белгийските служби в борбата с тероризма / БГНЕС

Белгийските служби са знаели точния адрес на скривалището на Салах Абдеслам - оцелелия от парижките атентати терорист - още в началото на декември, съобщават местни медии.

Полицай е получил тази информация от мароканската общност в провинциален белгийски град и е съставил доклад. Документът не е бил използван за предприемане на специална операция, а е останал в провинциалното полицейско управление, по твърденията на медиите. Така четири месеца всички търсеха Абдеслам, докато той е бил на едно и също място в квартал "Моленбек" в Брюксел, се посочва в публикациите.

Квартал Моленбек - развъдник на джихадисти за ужас на жителите му

При задържането на терориста миналия петък той бил разпитван само час, защото бил уморен, потвърждава неговият адвокат. Следователите питали за атентатите в Париж, но не и за възможни нови нападения. Абдеслам казал, че е трябвало да се взриви на националния стадион на Франция, но се отказал, "защото нямал билет".

Оставил другите двама шахиди там и тръгнал с автомобила на посоки из Париж. Той добавил, че се виждал с Абделхамид Абауд (определян доскоро като "мозък" на терористичната операция през ноември) само веднъж в живота си. Службите знаят, че всъщност двамата са били приятели от детинство.

Малкият глупак Абделхамид Абауд - „мозъкът" на атентатите в Париж

Въпросът с по-ранното задържане на Абдеслам се поставя и доколкото помагачите за атентатите в Париж извършиха атентатите в Брюксел. Времето е било от значение, тъй като подготвянето на използваните бомби е било свързано с продължителни химически реакции.

Двамата братя, които се взривиха във вторник на летището и в метрото в Брюксел, са били в списъците на САЩ за терористи. Турция е задържала единия от тях преди година, докато опитвал да влезе в Сирия. Същевременно за белгийските служби двамата били "дребни престъпници" с присъди за въоръжени грабежи, затова били оставени на свобода.

Братя Бакрауи: Пътят към джихада и Ислямска държава

В началото на този месец белгийските медии съобщиха, че федералната полиция е знаела за намеренията на терористите от Париж от юли 2014 г. (16 месеца преди атентатите), но образуваното следствие е било прекратено през юни 2015 г. без последствия.

Салах и Брахим Абдеслам били разпитани през 2014 г., но било преценено, че "не представляват заплаха". Според публикациите тогава, подобен пропуск е бил допуснат заради слабата комуникация между отделните полицейски структури в Белгия.

Ако данните за тези пропуски са верни, те са сред причините за 130 жертви в Париж и над 30 в Брюксел, както и за общо около 600 ранени.

Източник: БТА