Братя Бакрауи: Пътят към джихада и Ислямска държава
Братя Бакрауи: Пътят към джихада и Ислямска държава / БГНЕС

Кражби, въоръжени нападения, затвор: преди да всеят ужас и смърт в Брюксел в името на джихада, атентаторите самоубийци, братята Брахим и Халид Бакрауи били закоравели бандити в брюкселските предградия, предаде Франс прес.

Може би точно залавянето на последния оцелял от групата джихадисти, извършили атентатите в Париж, Салах Абдеслам е накарало братята да действат.

Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му - в метрото

Двадесет и девет годишният Брахим, който се самовзриви на брюкселското летище във вторник, бил осъден през 2010 г. на девет години затвор за стрелба по полицаи с автомат "Калашников" след въоръжено нападение. През 2014 г. той бил освободен условно.

В този период групировката "Ислямска държава" завзема територии в Ирак и Сирия и дори обявява свой халифат в тях. Хиляди кандидат-джихадисти се стичат в района. Сред тях е и Брахим.

През юни 2015 г. Брахим бил арестуван от турските власти в Газиантеп, съвсем близо до сирийската граница, а после експулсиран. "Въпреки че уведомихме, че това лице е чуждестранен терористичен боец, белгийските власти не бяха в състояние да установят връзките му с тероризма", подчерта турският президент Ердоган, без да го назове.

Турция уведомила Белгия, че Брахим Бакрауи е наемник на джихадистите

Не е имало екстрадиция в Белгия, заяви в отговор белгийският министър на правосъдието Коен Генс. Според него Брахим, който тогава бил престъпник съгласно обичайното право, пуснат под гаранция, е бил екстрадиран в Холандия.

Двадесет и седем годишният Халид се самовзриви на метростанция "Малбек" съвсем близо до европейските институции. Подобно на брат си и той бил минал през затвора. През 2011 г. Халид бил осъден на пет години лишаване от свобода за кражба на коли.

Халид Бакрауи оказвал логистична подкрепа на парижките атентатори

Братята попаднаха във фокуса на медиите миналата седмица, когато издирването на Салах Абдеслам се засили след обиск на апартамент в брюкселския квартал "Форе", прераснал в престрелка.

Предполага се, че Халид, регистриран от Интерпол за тероризъм, е наел жилището под фалшива самоличност. Полицията направи връзка с друг апартамент, нает в Шарлероа също с фалшиви документи. Точно от този южен белгийски град са тръгнали извършителите на атентатите в Париж - главно Шакиб Акрух и Абделхамид Абауд, смятан за един от главните организатори, припомня АФП.

Източник: БТА