Турция уведомила Белгия, че Брахим Бакрауи е наемник на джихадистите
Турция уведомила Белгия, че Брахим Бакрауи е наемник на джихадистите / БГНЕС

Информацията на турските власти, че един от брюкселските терористи Брахим Бакрауи е бил екстрадиран от Турция в Холандия, "постави холандското правителство в неловко положение", коментира холандската радиотелевизионна корпорация, цитирана от ТАСС.

Един от терористите в Брюксел е бил екстрадиран от Турция

"Съответните ресорни министерства отказват коментар и насочват журналистите към службата на националния координатор за сигурността и борбата с тероризма. Тази организация, от своя страна, отказва да прави каквито и да е изявления до изясняване на обстоятелствата", отбелязва телевизията.

Атентаторът Брахим Бакрауи в предсмъртно писмо: Не знам какво да правя

Според версията на турските власти единият от терористите, извършили атентатите в Брюксел, през юли 2015 г. е бил задържан в Газиантеп - турска провинция край границата със Сирия. Първоначално Брахим Бакрауи е трябвало да бъде депортиран в Белгия, обаче властите там отказали да го приемат. Тогава той бил екстрадиран в Холандия. При това Анкара уведомила и двете страни за действията си, както и за това, че Бакрауи е чуждестранен наемник на джихадистите.

Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му - в метрото

Според политолога Доминик ван Хейде за Холандия ще бъде болезнено да признае, че е свързана с терориста. "Сега министърът (на сигурността и правосъдието) ще трябва да обясни какво и как е станало, или да опровергае информацията", отбеляза той.

В тази ситуация лидерът на крайно дясната Партия на свободата Герт Вилдерс призова за оставка на правителството. "Ако тази информация е вярна, то (премиерът Марк) Рюте трябва да се откаже от поста си", посочи той.

Източник: БТА