Едно от брюкселските камикадзета се представяло за бивш футболист на Интер
Едно от брюкселските камикадзета се представяло за бивш футболист на Интер / БГНЕС, архив

Едно от камикадзетата в Брюксел е използвало самоличността на бивш футболист от италианския футболен клуб "Интер", пишат вестниците "Кориере дела сера" и "Стампа".

Атентаторът Халид ел Бакрауи, камикадзето, което се взриви миналата седмица на метростанция Малбек в Брюксел, е имал няколко фалшиви самоличности. Едната от тях е била доста "дръзка" - той се представял за бившия футболист от "Интер" мароканеца Ибрахим Маруфи.

Изводите след кървавите атентати в Брюксел

Няколко факта говорят за евентуална италианска следа в атентатите в Брюксел, както и в тези в Париж от 13 ноември миналата година. На 23 юли м.г. Халид ел Бакрауи е пътувал с полет на авиокомпания Райънеър от Брюксел до Венеция. Там е отседнал в хотел от веригата Мариот и на следващия ден е потеглил с полет на компанията Волотеа за Атина.

Седмица по-късно след него в Гърция пристига и Салах Абдеслам, придружаван от Ахмад Дахмани. Първият е едно от главните действащи лица в атентатите в Париж и беше издирван четири месеца, преди да бъде заловен на 18 март в Моленбек в Брюксел. Вторият е белгиец от марокански произход, обвинен, че е бил също съучастник в атентатите в Париж. Той е арестуван в Турция.

Хипотезата е, че в Гърция е имало може би подготвителна среща за нападенията в Париж и в Брюксел, като не се изключва и вариантът групата дори да е отишла оттам в Турция, за да получи заповеди и после е поела по обратния път, пише "Кориере дела сера".

Братя Бакрауи: Пътят към джихада и Ислямска държава

Вчера гръцки издания припомниха, че миналата година в Атина е бил Абделхамид Абауд, един от атентаторите в Париж и че в апартамента в Атина, в който той е бил отседнал, била открита карта на летището в Брюксел. Абауд беше ликвидиран на 18 ноември при специална операция в Сен Дени северно от Париж, заедно с още един от нападателите от френската столица.

Във връзка с камикадзето от Брюксел Халид ел Бакрауи италианските разследващи проверяват и кой се крие зад името Абдерахман Бенамур. На това име е била кредитна карта, използвана от Халид при преминаването му през Италия, както и за закупуването на самолетните билети от Брюксел до Венеция и после от Венеция до Атина.

През уикенда в Белици, в провинция Салерно, в Италия, беше арестуван Джамал ад Дин Уали, алжирец, който от миналата година беше издирван от белгийските власти заради изготвяне на фалшиви документи за самоличност. През октомври миналата година той избяга по време на операция на специалните части в предградието на Брюксел Сен Жил.

Братята самоубийци от Брюксел били в полезрението на американските служби

При операцията в апартамент беше открита истинска фабрика за подправяне на документи, припомня в. "Стампа". Именно в тази фабрика са били произведени и фалшивите документи за самоличност на Салах Абдеслам и на друго камикадзе от Брюксел Наджим Лашрауи. Те са се представяли под фалшивите имена Ясин Багли и Суфиан Каял. Алжирецът Мохамед Белкаид, съучастник на Абдеслам в нападенията в Париж, убит при специална операция на 15 март в Моленбек, също е ползвал услугите на тази фабрика и оттам му били "издадени" документи на името на Самир Бузид.

Кога и как Уали е влязъл в Италия не е ясно, но на 15 март, в деня, в който беше убит Мохамед Белкаид, Уали и съпругата му се представили пред италианските имиграционни власти с искане за издаване на разрешително за пребиваване. Пред имиграционните власти Уали казал, че е загубил документите си за самоличност, но съпругата му представила своя паспорт. Това породило съмненията на имиграционните власти и след проверка се стигнало до задържането на Уали.

Нова антитерористична операция в Брюксел, обезвреден е джихадист

В петък в Салерно ще се гледа делото за екстрадирането му, припомня в. "Кориере дела сера". Засега Уали не прави никакви признания и казва, че е невинен. Единственото, което е поискал, е да бъде върнат в Белгия.

До Италия води и разследване на германската полиция, която преди няколко дни арестува Мохамед Лахлауи. Той е мароканец и е живял в района на Бреша в Италия от 2007 г. до 2014 г. У мароканеца беше открит документ, в който се споменава адрес в Брюксел. При претърсването на този адрес е била открита самоделна бомба от типа бомба-тръба и "фабрика за експлозиви", пише в. "Кориере дела сера".

Източник: БТА