Изводите след кървавите атентати в Брюксел
Изводите след кървавите атентати в Брюксел / БГНЕС

Все повече данни сочат, че атаките в Брюксел, отговорност за които пое "Ислямска държава", са свързани с извършените от групировката атентати в Париж, а в Европа може да има мрежа от обучени нападатели, преминали през Сирия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Признанието на белгийските министри на правосъдието и вътрешните работи, че техните служби е трябвало да действат по сигнала на Турция за ареста на Ибрахим Бакрауи, един от атентаторите в Брюксел, означава, че европейските служби са можели да направят повече за предотвратяване на атентатите, подчертава американският ежедневник.

В същото време в ЕС се засилват упреците, че националните полицейски и разузнавателни служби не споделят информация, отбелязва изданието. Въпреки сътрудничеството между белгийските и френските служби при разследването на атентатите в Париж преди четири месеца, те бяха хванати неподготвени от атаката в Брюксел.

Шестима арестувани при спецоперация в Брюксел

Сега следователи съобщават, че най-малко трима или четирима души са участвали и в двете нападения, посочва "Ню Йорк таймс". Поне един заподозрян за атентатите в Брюксел все още е на свобода и експертите предупреждават, че нападенията не са приключили, отбелязва американският вестник.

Изглежда, че в Белгия има голям резерв от хора, имащи потенциала да станат следващите участници в нападение срещу мирни граждани, пише "Ню Йорк таймсййй".

Силите за сигурност на страната имат списък с 1000 имена, включващ всеки потенциално опасен човек с белгийско гражданство, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира Дидие Льороа, изследовател на джихадистките мрежи в Белгийската кралска военна академия. Анализът на списъка показва, че близо 80 на сто от включените в него са от марокански произход, докато рата от турски произход са относително малко. Освен това все повече от радикалните екстремисти започват като престъпници и са част от престъпни мрежи, пише "Ню Йорк таймс".

Ислямска държава призова към джихад след атентатите в Брюксел

Критиците смятат, че силите на реда и политическите сили в Белгия са разпокъсани, отчасти заради разделението между валонци и фламандци, отбелязва друг американски вестник, "Лос Анджелис таймс". Това може да е помогнало на екстремисти и престъпни банди да действат практически безнаказано, посочва ежедневникът.

В същото време в Белгия е далеч по-лесно да се купят експлозиви или огнестрелно оръжие, отколкото в останалата част на Европа, така че не е съвпадение, че атентатите във Франция са били планирани в съседната страна, подчертава Кристин Феър, експерт по тероризма от Университета на Джорджтаун, цитирана от "Лос Анджелис таймс".

Източник: БТА