Христо Иванов: Оставката ми е напълно обоснована
Христо Иванов: Оставката ми е напълно обоснована / снимка: БГНЕС

В кой момент оставката ми е станала предсказуема няма значение, важното е, че е напълно обоснована днес. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов.

Той посочи, че оставката му е дошла като резултат от реакцията на институциите на скандала Янева-Ченалова, на отказа да се направи сериозна проверка на случая, от огромната медийна кампания срещу него и като резултат акта на парламента.

Юристи отказват да заемат мястото на Христо Иванов в кабинета

В коментар на вчерашното изявление на председателя на ВКС Лозан Панов, Христо Иванов заяви, че този тип реформа, който не просто размества някакви детайли, а се опитва да пипне в основата на реалната властова структура на държавата е самотно занимание.

Иванов заяви, че когато в парламента се види отказ независимостта на съда да бъде поставена на нейното абсолютно висше място в йерархията на държавата, той не може да продължи да бъде министър на правосъдието. Христо Иванов посочи, че се надява тази негова оставка да послужи за добро и да се осъзнае необходимостта от реална и дълбоко осъзната политика по борба с корупцията.

Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт

Министърът в оставка каза, че за съжаление за него е ясно, че отговорът на въпроса дали ще има проверка на случая „Янева - Ченалова“, независимо от това кой е замесен, е отрицателен.

Той посочи, че не може да коментира премиера, но за главния прокурор със сигурност не може да се каже, че има желание за обективна проверка. Когато най-накрая му се наложи да каже, че ще има проверка и по фактите, той изключи себе си от нейния обхват предварително, посочи Христо Иванов.

Източник: БТА