Юристи отказват да заемат мястото на Христо Иванов в кабинета
Юристи отказват да заемат мястото на Христо Иванов в кабинета / снимка: Sofia Photo Agency

След оставката на Христо Иванов като правосъден министър няколко юристи са отказали да заемат поста, съобщава „Труд", като се позовава на източници от управляващите партии.

Иванов: Борисов беше ясен, че ще се случат само неща, съгласувани с Цацаров

В момента ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) провеждат сондажи за наследник на Иванов, който да довърши стартиралата реформа. Очакванията са рокадите в кабинета „Борисов 2" да бъдат гласувани от парламента след празниците. Според гербери обаче е възможно да има предложение за нов министър и до края на седмицата. От ГЕРБ заявиха, че ще имат своя номинация за министър отделно от РБ.

Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт

В същото време върви слух, че вицепремиерката Меглена Кунева и заместникът й в „Движение България на гражданите" Даниел Вълчев са основните претенденти за нов правосъден министър. Според запознати Кунева, която отговаря за силовите ведомства в правителството, искала да поеме още отговорности, както и да прокара провалилия се антикорупционен закон. Вълчев, който бе образователен министър в кабинета „Станишев", е професор по право и се занимава с преподавателска дейност.

Бъчварова: И ГЕРБ може да предложи свое име за поста министър на правосъдието

За овакантения пост се спряга и името на Диана Ковачева, която бе вторият министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ. По нейно време за главен секретар на МП бе назначена Елена Петкова, за която ВАС установи, че има 25 дни изискван стаж при нужни 9 години.