Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт
Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт / снимки: БГНЕС
Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт
83113
Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт
Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт
  • Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт
  • Лозан Панов: Оставката на министъра беше една предизвестена смърт

Политическата воля е насочена към това да се произведе продукт, удобен за Брюксел. Такъв коментар направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод гласуваните вчера промени в Конституцията. Според Панов оставката на правосъдния министър е била предизвестена още от лятото, когато политическите сили приеха компромисен вариант на проект за промени в основния закон.

Единственият коментар високите етажи на съдебната власт дойде от председателят на Върховния касационен съд. Според Лозан Панов случилото се вчера в НС показва, че политическата воля е насочена единствено в усилия да се покажем пред Брюксел.

Христо Иванов подаде оставка

"Явно е, когато се разделя ВСС по този начин - с две колегии, при което в едната има съотношение пет длъжности магистратски и съответно пет на парламента и един в случая главният прокурор, че в тази колегия балансът е много по-различен, отколкото при съдиите. Много лесно може да се получи блокиране на решения при седем на седем например. И в този смисъл е очевиден дебалансът", каза той.

Според председателя на ВКС в парламента вчера правосъдният министър е бил оставен сам. "Когато се гласуват промени в Конституцията и това има огромно значение за цялата страна, нормално е той да има подкрепата на кабинета и представители на кабинета", каза Панов.

В коментара си по случая Лозан Панов иронично отговори на изказване на премиера по скандала „Яневагейт", когато Борисов предложи двете съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева да бъдат избрани за генерални адвокати в Люксембург, за да се успокоят.

"Госпожа Янева и госпожа Ченалова сега вече спокойно могат да бъдат избрани за генерални адвокати, за да могат да се успокоят", каза той.

Приеха окончателно промените в Конституцията след драматично гласуване

За разлика от критичния тон на Лозан Панов членът на ВСС Ясен Тодоров не видя драматизъм в гласуваните конституционни промени вчера и дори заяви, че не разбира какво е предизвикало оставката на Христо Иванов. "От толкова предложения не е минало едно и то не че не е минало, а не е минало частично", каза той.

Ясен Тодоров намекна още, че протестите срещу провалената съдебна реформа не са спонтанни, а организирани, тъй като според него част от протестиращите са били с предварително подготвени плакати.

Лозан Панов Оставката на министъра беше една предизвестена смърт
netinfo