Поетическата жътва на един зрял мъж
Поетическата жътва на един зрял мъж / netinfo

Премиерата на първата поетическа книга на Тодор Билчев  „Есенна жътва“ събра във фоайето на Рeгионална библиотека „Любен Каравелов” много негови приятели, почитатели на писаното слово и хора, които познават автора в съвсем друга творческа светлина-  запален краевед  и историк, но този път прекрачил по мъжки зряло и смело в  метафорите на своето време, за да ги изправи срещу модерния свят и урбанистичното мислене на делничните ни тревоги и проблеми.

Поетическият сборник „Есенна жътва” бе представен от преподавателя в Русенския университет „Ангел Кънчев” гл. ас. Никола Беинин. Той говори за амбивалентната същност на книгата, в която програмното стихотворение „Вечност” задава цялостната тоналност на умело композирания и подреден стих на автора. Стихове, наситени с мъжественост, проникновена носталгия по изгубени морални ценности и поглед напред във времето на съвременника, трупани послания за родовитее корени, за родното място, за съмненията и надеждите- това са мащабните потайности на поетическото слово на Тодор Билчев, подчерта в своето слово рецензентът.

На представянето присъства и редакторът на книгата Йордан Йорданов. В диалога с публиката стана дума за чистотата на поетическото слово, за това как стигат думите от сърцето до белия лист и как се превръщат в мерена реч. Поетът Тодор Билчев сподели, че с първата си поетическа книга отново е искал да бъде все така отворен към сърцата и душите на хората, за които е написал своите стихове.

Студенти от Русенския университет прочетоха стихове и въведоха аудиторията в поетическите инвенции на автора, който развълнувано призна, че никога не е късно за поезия, макар и да има зад гърба си над 50 книги и много  научни съобщения и публикации, посветени на Русенския край и местната история.