Изложба живопис на Минчо Панайотов
Изложба живопис на Минчо Панайотов / ГХГ

Самостоятелна изложба – живопис на утвърдения български художник Минчо Панайотов представя тази вечер Градската художествена галерия в Пловдив.

Пред публика ще бъдат показани 35 от най-новите живописни картини на автора, създадени през последната година, които за първи път напускат неговото ателие. Художникът е сред най-популярните и плодотворни артисти на Пловдив, с ярък почерк и смели търсения, винаги изненадващ, но и ясно различим.

В редица свои интервюта творецът споделя: „Винаги съм искал да бъда художник. Нищо друго. Какво значение има, откъде идвам, след като не сте били в света на детските ми фантазии? Свободата е безграничното ми пространство. Истината е, че не се интересувам особено много от мнението на другите за мен. Прекалено малко е времето за това.“

Минчо Панайотов има вече над 45 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, като последната му проява зад граница е в Париж преди две години. Участва активно в международни, национални и регионални колективни изложби. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия - София, Градска художествена галерия - Пловдив, на много галерии и частни колекции в страната, като и в Австрия, Франция, Англия, Германия, Италия, Швеция, Швейцария, Белгия, Унгария, Дания, САЩ, Холандия, Гърция, Япония, Норвегия и др.

М. Панайотов е роден на 13.11.1944 г. в сливенското село Панаретовци. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския утиверситет „Св.Кв. Кирил и Методий“ при проф. Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация. Творческият му път започва като уредник в Художествената галерия в Сливен. Член е на СБХ и на Творческо обединение "26-5".  Живее и работи в Пловдив. Награждаван е от Съюза на българските художници.

Откриването на експозицията е от 18,00ч. на първия етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ №15. Изложбата ще може да се види до 13.12.2015г.