Промени в Закона за културното наследство предвиждат облекчаване на тромави процедури
Промени в Закона за културното наследство предвиждат облекчаване на тромави процедури / снимка: Пресцентър- ГЕРБ

Народният представител от ГЕРБ – Велико Търново Евгени Стоев е съвносител на проект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, от който полза ще имат жителите на градове с внушителен брой сгради-паметници на културата като Велико Търново, Пловдив и Русе. Предвижда се създаването на специализирани звена в шест областни града, като те ще са съставени от наличната численост на общинската администрация със специалисти, отговарящи на законовите изисквания за извършване на дейности по консервация и реставрация.

Целта е да се преодолее забавянето от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство на преписки, които сега се обработват в срокове, далеч надхвърлящи законово установения срок. Това предизвиква множество проблеми пред гражданите и пред местните власти, като включително се възпрепятства изпълнение дори на аварийни дейности, обясни народният представител Евгени Стоев. Той даде пример от Велико Търново, при който собствениците на къща-паметник на културата са чакали разрешение за ремонт на покрива в продължение на 6 години. Становището обаче така и не дошло, а междувременно къщата се срутила.

Новите звена ще могат да изготвят становища за инвестиционни проекти, оказващи въздействие върху културното наследство, които да послужат на министъра на културата при издаване на разрешенията. Правомощията им обаче ще се простират единствено в случаите, в които става дума за паметници на културата от местно значение, уточни Евгени Стоев.

Към момента всички становища се изготвят единствено от Националния институт за недвижимо културно наследство. Той обаче има и редица други функции, които натоварват ограничения му състав. Натрупването на огромен обем работа, особено по отношение на градовете с много недвижими културни ценности, води до недопустими забавяния, обясни Евгени Стоев.

По думите на народния представител, общинските специалисти, отговарящи на професионалните и законови изисквания, които ще поемат изготвянето на становища, осезаемо ще облекчат процедурите. Ще се подобри обслужването на гражданите, ще се намалят техните разходи за изпращане на документи или пътувания до столицата. На практика с тази промяна ще се осъществи вид децентрализация на административните процеси, като ще се създаде и двустепенна система на контрол, както е в Италия, Холандия и редица европейски държави.

Друга важна промяна е въвеждането на текст в закона, който гласи, че липсата на писмено становище и заверка в законоустановения двумесечен срок ще се счита за мълчаливо съгласие.

 

Проектът за изменение и допълнение на Закона за културното наследство вече е минал на обсъждане в парламентарната Комисия по културата и медиите, която е водеща и в другата участваща комисията – по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Предстои тестът да влезе в пленарна зала, информира народният представител Евгени Стоев.