Варненци със злато от Европейското по ММА
Варненци със злато от Европейското по ММА / netinfo

Александра Тончева (жени, кат. "до 52 кг.") и Даниел Гълъбаров (мъже, "до 120 кг.") от спортен клуб "Десант" (Варна) завоюваха златни медали на Откритото европейско първенство по ММА, организирано от IMMAF, което се проведе в Бирмингам, Великобритания. Двамата бяха част от националния състав от 11 състезатели, които под ръководството на президента на БФММА Станислав Недков и националния треньор Николай Добруджански, постигна исторически успех в най-големия международен аматьорски шампионат по ММА, провеждан досега.

Над 200 състезатели от 27 държави бяха заявени за шампионата, като почти всички от тях бяха преминали през квалификации в турнири, организирани от местните федерации. През четирите дни на шампионата българският състав успя да спечели общо четири медала - двата златни на варненските състезатели, сребърен на Дориан Дерменджиев (мъже, кат. "до 77 кг.") и бронзов на Тенчо Караенев (мъже, кат. "до 93 кг."), което нареди България на четвърто място в крайното класиране по медали.

Съгласно регламента на състезанието, всяка държава имаше право да запише двама състезатели в категория, които да бъдат поставени в различни потоци, което увеличи значително броя на участниците в повечето категории и доведе до повече и по-оспорвани двубои. Александра Тончева отстрани последователно състезателки от Ирландия, Великобритания и на финала Ралука Динеску от Румъния, за да стане първата българка - европейски шампион по ММА. При най-тежките Даниел Гълъбаров бе поставен и почиваше в първи кръг, след което приключи преди края на редовното време състезател от Ирландия и Ирман Смажич (Швеция) на финала, за да се изкачи на върха на стълбицата.

Варненци със злато от Европейското по ММА
netinfo

Националният треньор и треньор на "Десант" Николай Добруджански заяви: "Изключително представяне на националите ни в едно първенство, в което участваха всички големи сили в спорта на световно ниво, с изключение на САЩ. Големи благодарности на помощник-треньора ми Красимир Аладжов (личен треньор на Дориан Дерменджиев и Тенчо Караенев), с когото се сработихме много добре и ме облекчи в доста от задълженията ми по време на първенството.

Президентът ни Станислав Недков проведе разговори с президента на IMMAF Керит Браун за евентуална кандидатура на София за европейския шампионат през 2017 г. и ако я постигнем, това би било признание за развитието на спорта в България. Няма как да не съм доволен от факта, че златните медалисти са мои състезатели, но от друга страна, имах възможност да забележа и доста пропуски в играта ни, които трябва да отстраним преди Световното първенство, което другото лято отново ще се проведе в Лас Вегас, САЩ.

Ще проведа сериозни разговори с личните треньори на националните състезатели, за да можем да направим коректни изводи за представянето си и да подобрим аспектите, в които изоставаме спрямо другите страни. Състезателите на "Десант", които са включени в националния отбор, ще почиват една седмица, след което ще се присъединят към съотборниците си в подготовката за Балканското първенство по ММА, което ще се проведе на 18-19 декември в Пазарджик".