Борисов получи свой портрет от коприна от китайския премиер
Борисов получи свой портрет от коприна от китайския премиер / netinfo
Борисов получи свой портрет от коприна от китайския премиер
82884
Борисов получи свой портрет от коприна от китайския премиер
  • Борисов получи свой портрет от коприна от китайския премиер

Портрет на щастието и късмета, претворени в собствения му образ, получи българският премиер Бойко Борисов от китайския си колега Ли Къцян. Ликът на Борисов е изобразен върху коприна чрез най-модерната техника за рисуване със специален спрей. Подаръкът е бил връчен по време на срещата между двамата министър-председатели преди началото на форума с участието на 16-те държави от Централна и Източна Европа в китайския град Суджоу.

За първи път в биографията си на премиер Бойко Борисов получава свой портрет от друг министър-председател. Подаръкът е придружен от подробно описание на английски и на китайски, с дребен калиграфски шрифт.

Художественото произведение е изработено с най-новата техника за рисуване със спрей, който съдържа разтворими във вода вещества. Така се създава триизмерен блестящ образ, разкриващ красотата на коприната. Портретът е внимателно обработен срещу плесени, устойчив е на светлина и срещу бактерии.

Като подарък, носещ „късмет и щастие", ликът на Борисов е изработен с елементи на традиционната китайска култура: облаци, които вещаят добро, и изделие от нефрит, символизиращо благопожелания, изящно издълбано върху палисандрово дърво. Дървената опаковка на подаръка е украсена с брокат Song - традиционен похват в китайското културно наследство.

Кликнете върху снимката, ако искате да я видите по-голяма