Полицаите ни работят под стрес – нямат достатъчно бронежилетки
Полицаите ни работят под стрес – нямат достатъчно бронежилетки / netinfo
Полицаите ни работят под стрес – нямат достатъчно бронежилетки
82812
Полицаите ни работят под стрес – нямат достатъчно бронежилетки
  • Полицаите ни работят под стрес – нямат достатъчно бронежилетки

Един от всеки десет полицаи на улицата разполага с годна бронежилетка. За това сигнализираха представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР. С оглед на последните терористични атаки в Европа и рисковете към вътрешната сигурност в страната, полицаите повдигат въпроса за критичното ниво на средствата за защита.

„Към момента притесненията ни са основно за това, че не сме достатъчно материално обезпечени, а дотам, докъдето сме обезпечени, много от нещата, с които разполагаме като техника и въоръжение, са с изтекъл срок на годност". Това коментира за Дарик криминалният полицай от ОД МВР-Плевен Иван Мусков. По думите му ситуациите, в които се налага служители на МВР да излагат живота си на риск заради липса на нужната екипировка, са ежедневие.

Калфин: Хубаво е да чуем различни аргументи за размера на полицейските отпуски

Проблемът с финансовия дефицит в МВР се повдига в последните седмици основно във връзка със заплатите и обезщетенията на служителите на реда. Напрежението от ниското ниво на материалната база, с която разполага МВР, също расте. Затова сигнализираха двама дългогодишни полицаи от Плевен и Смолян. Хората в системата са подложени на ежедневен стрес заради ниското си ниво на защита, обясни разузнавачът Иван Мусков.

Синдикалист от МВР: Не искаме оставки, искаме реформа

"Работя като служител по издирването в Областна дирекция на МВР в Плевен и ако трябва да кажа - на всеки десет служители имаме по една бронежилетка. Притесненията ни са от това, че не сме достатъчно материално обезпечени, а дотам докъдето сме материално обезпечени, много от нещата, с които разполагаме като техника и въоръжение, са с изтекъл срок на годност", каза той.

В масовия случай служителите в МВР разполагат с бронежилетки с втори клас на защита, по-голямата част от които отдавна не са годни за употреба, обясни за Дарик началникът на сектор „Охранителна полиция" в Смолян Милован Давидов.

Служители на МВР: Сиромашия до шия, реална реформа няма

Проблемът е, че втори клас вече са на осем години, което означава, че буквално са пясък вътре, каза той по отношение на бронежилетките. След пет години изтича срокът им на годност, обясни той. И призна, че не помни в последните пет-шест години да са купувани бронежилетки. "Реалната ситуация в момента е, че на едно районно от сто човека има шест бронежилетки. Искам да ми кажеш, кои шест са ти най-мили, та те да ги облекат, останалите да ги жертваме. Когато направиш КПП, гледаш да бутнеш този с жилетката напред, защото ти отзад какво? Истината е, че трябва да разчиташ да бягаш бързо. Служба "Въоръжение" трябва да контролира тези неща и да ги гледа. Ще ви кажа какво прави тази служба. Какво направиха с една група в една дирекция - "изтича ви срокът на бронежилетките, от утре сте без бронежилетки". Събраха ги в склада, затвориха ги и казаха "Ами те не са вече годни. Всичко хубаво, оправяйте се". И ти си ходиш гол. Ходиш си на задържане и си гледаш", каза Давидов.

Министър Бъчварова: Реформата е безалтернативна

На въпроса как носи отговорност за сигурността на гражданите, след като няма гаранция за своята собствена сигурност, отговорът на полицая е следният: "Истината е, че да си луд не е задължително, но помага много в МВР, а в случая това работи".

Целия репортаж чуйте ТУК