Министър Бъчварова: Реформата е безалтернативна
Министър Бъчварова: Реформата е безалтернативна / снимка: БГНЕС, архив

Реформата в МВР няма алтернатива и тя така или иначе трябва да се случи. Тази теза застъпи пред депутатите вътрешният министър Румяна Бъчваров по време на блиц-контрола. Според нея надали има някой, който да е доволен от работата на повереното й министерство, в това число и самата тя.

Предложенията да се орежат част от привилегиите на служителите в МВР дошло от финансовото министерството, а не от нейното, стана ясно от думите на вътрешния министър.

„Предложението не беше съгласувано с МВР. Не мога да отрека, че разговори в тази посока са провеждани с министър Горанов и всички необходими разчети са предоставени на МФ", заяви тя.

Така или иначе обаче реформа трябвало да се случи.

„Не мисля, че някой тук може да каже, че е доволен от дейността на МВР, и аз не съм доволна. Затова е необходимо да се променят условията, при които работят служителите на министерството с цялото ми най-дълбоко уважение към това, че те успяват да го правят в условията, които ние сме им оставили. Ние сме гласували един бюджет миналата година, който не позволява на служители да си купят нито химикалки, нито тонери, нито каквито и да било консумативи за тяхната дейност", допълни министър Бъчварова.

В кулоарите на парламента вицепремиерът се зарече, че рапортите на всички желаещи да напуснат системата, ще бъдат разписани. А дали ще има съкращения?!

„Следващата възможност за реформа са съкращенията, защото ако ние не направим тези промени, в края на следващата година, в последните два месеца няма да има заплати за нито един. Тези, които са започнали работа при тези условия, остават при тези условия, тези, които оттук нататък ще бъдат назначени, са по нови условия", каза още Бъчварова.

Вътрешният министър допълни, че не знае да се правят дарения в МВР, но ще се наложи да провери дали това се случва.