Сидеров ще оглави хайдушко движение, за да освободи страната от джихадисти
Сидеров ще оглави хайдушко движение, за да освободи страната от джихадисти / снимка: БГНЕС

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров заяви, че ще оглави хайдушко движение в страната, за да освободи държавата от джихадисти и талибани. Това обясни Сидеров в кулоарите на парламента минути, след като парламентът гласува създаването на комисия за отнемане депутатския му имунитет.

"България е полицейска, фашистка и диктаторска държава, а в НАТФИЗ свободно се продава дрога", това каза от парламентарната трибуна, а малко след това и в кулоарите на парламента лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Той обвини управляващите, че използват полицията, за да се спират симпатизантите на Атака да не вземат участие в митинга пред парламента днес.

Сидеров: Същият хулиган съм, какъвто през 1973 г., боря се срещу несправедливостта

„В България не се провеждат избори. Те са предварително купени. Американското посолство диктува политиката в България", каза още Сидеров. Лидерът на „Атака" обеща, че неговата битка срещу наркобизнеса у нас ще продължи. Сидеров каза още, че в страната трябва да се възобнови хайдушкото движение.

Кой е хайдут Сидер?

„Има един легендарен герой - хайдут Сидер, който се бие с Черен арап и понеже България е наводнена с талибани, джихадисти, или вечният враг на християните, нищо чудно да се стигне до хайдушко движение, защото властта не прави нищо. Когато няма власт, няма държава, хората се организират в хайдушки дружни. В историята това се е изразявало във възмездие на насилниците, на поробителите. Говорим за подаване на сигнали срещу тях. Хайдушки чети, които ще подават сигнали. Четите са си избирали войводи по качества", коментира Сидеров.

На въпрос дали би оглавил това движение, той заяви, че трябва първо да премине през тест.

„Ще се явя на тест и ако мога да прескоча колкото трябва..., а също и скок с овчарска тояга и други неща", допълни той.

Депутатски имунитет - процедура и хронология след 1990 г.

Относно това кой точно удари лидерът на „Атака" в нощта на изборите пред НАТФИЗ, той самият коментира:

„Кой ме удари? Вие знаете ли? Според мен беше полицай. Как точно искате да преценя за части от секундата, когато лицето ми беше назад, защото се интересувах дали Деница в този момент я бият полицаите, или не. Мен не ме интересуваше дали ме бият. И точно в този момент, когато лицето ми е обърнато така, държат ме четиримадуши, този човек ми нанесе удар. Какъв беше той? Аз не знам кой е. Мисля, че беше полицай, защото беше вътре в кордона. Създаде се истерия, която отклони въпроса от изборите, а те бяха ужасяващо фалшифицирани", каза Сидеров.

Лидерът на „Атака" не пропусна да коментира и създалото се напрежение около предаването на бюлетини в столичната зала „Арена Армеец".

Шефката на ОИК-София подозира потърсили помощ в Арена Армеец в симулации

„Зала „Арена Армеец" я сравних със стадиона в Чили 73-та, защото там 6000 души бяха арестувани и умряха хора. Както разбрах има 117 сигнала в прокуратурата за „Арена Армеец". Има ли движение по тях? Нека каже Цацаров", коментира Сидеров.

„Прочетох огромни лъжи за себе си - полицията ме пазела. Полицията ме изнесе нарочно, за да бъда линчуван. Това направи полицията. Как да приема, че животът ми не е застрашен?! Те искат да направят „Никола Петков" 2. Тук да бъда закопчан с белезници и група наркоманчета да крещят „браво, арестуваха го" и „ура". Не вярвам на НСО, те са част от цялата система. НСО най-много да ме натикат в ръцете на някой, който иска да ме пребие или убие", каза Сидеров.

Депутатите започнаха да си мерят изядения през годините бой. След Сидеров на трибуната излезе депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров разказа кой е бит повече и кой на колко бой издържа:

„Днес Народното събрание трябва да вземе решение дали да подкрепи предложения проект за създаване на анкетна комисия. Аз лично ще го подкрепя. Ще го подкрепя и като потърпевш от хулиганските действия на тази парламентарна група, защото аз съм удрян много по-силно с мегафон, опрян до дясното ми ухо, което според лекарите се равнява на удар с чук. С увреден слухов нерв, доказан с медицински документи. Но не това е най-важното. Тези прояви на хулигански действия не са от вчера на тази група", каза Байрактаров.

Поведението на Сидеров провокира граждански протести

В началото на заседание от „Атака" поискаха отлагане точката за имунитета на Волен Сидеров. Депутатът от парламентарната група на „Атака" Явор Нотев мотивира искането с неяснота в текста в точка първа от работата на народното събрание. Мнозинството в пленарната зала обаче отхвърли това искане, а председателят на парламента Цецка Цачева припомни, че е постъпило искане от главния прокурор Сотир Цацаров за отнемане на депутатските имунитети на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов:

„Съгласно правилника искането не можеше да бъде внесено по-рано от 14-дневен срок за обсъждане и гласуване в пленарна зала. В този срок обаче не е пречка да бъде създадена временна комисия, която да се запознае с постъпилите искания, с доказателствата по тях, да излезе със становище по всяко едно конкретно отделно искане срещу народен представител и по конкретно предложение на главния прокурор, както и да предложи проекти за решение за гласуване в пленарна зала", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

НС създаде комисия за отнемане имунитета на Волен Сидеров

В крайна сметка парламентът създаде анкетна комисия за отнемане имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Председател на комисията е Димитър Главчев от ГЕРБ, а членове са Десислава Атанасова от ГЕРБ, Атанас Зафиров и Чавдар Георгиев от БСП, от ДПС - Четин Казак и Хамид Хамид, от Реформаторския блок - Антони Тренчев и Гроздан Караджов, от Патриотичния фронт Емил Димитров и Християн Митев, от БДC - Стефан Кенов и Георги Ковачев, от Атака излъчиха депутатите Явор Нотев и Илиан Тодоров, от АБВ Светослав Белемезов и Лъчезар Никифоров, а от независимите - Ана Баракова.

Комисията беше избрана със 136 гласа „за", 11 против и без въздържали се. Против бяха единствено депутатите от Атака. Комисията за сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов ще работи в рамките на 7 дни.