НС създаде комисия за отнемане имунитета на Волен Сидеров
НС създаде комисия за отнемане имунитета на Волен Сидеров / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът създаде анкетна комисия за отнемане имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Комисията беше избрана със 136 гласа „за", 11 против и без въздържали се. Против бяха единствено депутатите от Атака.

Задачата на комисията е да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор както от 12 октомври, така и от 26 октомври.

Исканията от 12 октомври са за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Постъпилите на 26 октомври искания са за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу двамата депутати и за даване на разрешение за задържането им по описаното в искането наказателно производство.

Комисията е от 17 депутати - по двама от всяка парламентарна група и един народен представител, нечленуващ в парламентарна група.

Поведението на Сидеров провокира граждански протести

Председател на комисията е Димитър Главчев от ГЕРБ, а членове са Десислава Атанасова от ГЕРБ, Атанас Зафиров и Чавдар Георгиев от БСП, от ДПС - Четин Казак и Хамид Хамид, от Реформаторския блок - Антони Тренчев и Гроздан Караджов, от Патриотичния фронт Емил Димитров и Християн Митев, от БДC - Стефан Кенов и Георги Ковачев, от Атака излъчиха депутатите Явор Нотев и Илиан Тодоров, от АБВ Светослав Белемезов и Лъчезар Никифоров, а от независимите - Ана Баракова.

Сидеров: Имунитета няма да си го дам сам

Комисията за сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов ще работи в рамките на 7 дни.