Кой е хайдут Сидер?
Кой е хайдут Сидер? / снимка: БГНЕС
Кой е хайдут Сидер?
82582
Кой е хайдут Сидер?
  • Кой е хайдут Сидер?

Кой е хайдут Сидер и защо се бие с хората? Поемата за Черния арап и народния закрилник хайдут Сидер е написана през 1868 г. в Бесарабия, където революционерът поет Никола Козлев е учител, и е считана за първа българска поема.

Главният герой - хайдут Сидер, е бил реално лице, за което местните предания в Лясковец и околностите разказват легенди за безстрашен юнак.

Литературата и историята се преплитат, но действително Сидер Грънчаров, известен и като Сидер войвода е участник в националноосвободителното движение. Роден в Горна Оряховица.

В революционното дело е привлечен от Васил Левски. Участва в Сръбско-турската война през 1876 в четата на Филип Тотю. В разгара на революционно-освободителното движение застава начело на група от петдесетина доброволци и се отправя към Врачанския балкан, за да се присъедини към Ботевата чета. Загива в сражение с турците край връх Мургаш в Стара планина.

Трепна Сидер, добър юнак,
плесна ръце, грабна кривак,
накрехна си дълъг калпак,
че попита черен арап:

"Как ма мислиш, пъклен сине...
От арапи не се боя
и лесно им кръвта пия!"

...млади булки да го чешат,
дълга грива да му плетат,
жални песни да му пеят,
с дребни сълзи да го къпят!

А по текста на революционера поета Никола Козлев известната народна певица Гюрга Пинджурова е изпяла и песента за хайдут Сидер и черния арап.