Петър Паунов: Правим консервен комбинат за 15 млн. евро, средната цена на черешите скача между 35 и 50 ст.
Петър Паунов: Правим консервен комбинат за 15 млн. евро, средната цена на черешите скача между 35 и 50 ст. / Дима Кирилова,Дарик радио

Нова мощност в модерното и екологично земеделие ще функционира през пролетта в Кюстендил- това е консервен комбинат за преработка на земеделска продукция, заяви досегашният кмет на община Кюстендил и кандидат за нов мандат на „Коалиция Кюстендил" Петър Паунов.На пресконференцията присъстваха и кандидатите за общински съветници Милен Порожанов, Валери Йовев и Любомир Христов.
В него ще бъдат преработвани над 30 вида плодове и зеленчуци , като годишният капацитет ще бъде над 15 000 тона. Едната мощност ще бъде в Кюстендил, а другата в село Таваличево- в бившите военни складове.И в двете ще има хладилни помещения, капацитетът на базата в Таваличево ще е 35 тона, а на тази в Кюстендил- 65 тона.Ще има 7 тунела за сушилни, мощности аз производство на сокове и консервиране.
Инвестицията ще за над 15 000 000 евро, от община Кюстендил са осигурили терен и стратегия, привлечен е и партньор- инвеститор.
„Защо правим това. Заради ситуацията тази година с черешопроизводителите и необходимостта по най- бързия начин намеса в сектора на земеделието.Създадохме прекрасни условия да работят нашите земеделци, в момента в който над 80 % от масивите се обработват трайно, ние трябва да се намесим и да подпомогнем реализацията , защото не виждаме близко решение на кризата с Русия и не смятаме да оставим нашите партньори в земеделието да изпитват затруднения. Трябва обединение на черешопроизводителите , за да можем да имаме единна кампания и да може всеки един от потенциалните купувачи да се срещне с това сдружение и да има внимателно планирана кампания. Нашата задача е да може още следващият сезон средната изкупна цена да качим при черешите , благодарение на тези мощности и създаденото сдружение, между 35 и 50 ст. Благодарение на всичко това ще имаме между 3 500 000 лв. и 4 000 000 лв. в повече, които ще останат при черешопроизводителите", заяви кандидатът за кмет от „Коалиция Кюстендил" Петър Паунов.
„Проблемът е сериозен, създава се една вълна , която отказва хората да се сдружават. Към момента 7, 8 души вече са готови да участват, очакваме още да се включат, защото доста са притеснени с реализацията на продукцията", заяви кандидатът за общински съветник Любомир Христов.
„Възможно е такива сдружение да се направят по населени места и всяко да излъчи по един представител, който да защитава интересите им в голямото сдружение.С общи усилия и с разяснителна кампания ще ти убедим и сдружението ще е факт", заяви кандидатът за общински съветник Валери Йовев.
„Хората трябва да повярват в ползата от тях, така по- лесно ще печелят европрограми. Това е единственият начин те сами да определят цените на земеделската продукция. Кюстендил е единствената община, която застава зад производителите с изграждането на фабрика и сушилня", коментира кандидатът за общински съветник Милен Порожанов.

„Третата стъпка в сектора на земеделието ще бъде категорично гарантиране и поставяне на непреодолима бариера пред продукцията, свързана с ГМО. Това е екологично чист район на България и Европа, няма да допуснем отровите да влезнат тук, нито в земеделието и земеделската продукция. Обединяваме усилия с КЗП , за да не допуснем това да стане в магазинната мрежа. Няма да допуснем в Кюстендил продукти, които са третирани с ГМО. Трябва да съхраним бъдещето не само на земеделието, но и на целия район, на всеки млад човек. Готови сме да застанем на пътя на Монсанто и на всеки, който смята, че може да търгува с човешкото здраве", заяви кандидатът за кмет от „Коалиция Кюстендил" и досегашен градоначалник Петър Паунов.

Купуването и продаването на гласове и престъпление!