Български граничари застреляха мигрант при опит да влезе в страната
Български граничари застреляха мигрант при опит да влезе в страната / снимки: БГНЕС

Афганистански мигрант е бил прострелян в инцидент на югоизточната граница на България с Турция късно в четвъртък и е починал на път за болницата, потвърдиха официално от Министерството на вътрешните работи. Инцидентът е станал в близост до югоизточния български град Средец.

Прострелян мигрант почина след инцидент на българо-турската граница

„Голяма група от нелегални имигранти се опитала да влезе в България от Турция. Един човек е получил огнестрелна рана и е починал на път за болницата“, заяви говорителят на министерството.

"Около 22.00 ч. трима служители се натъкват на 50 незаконно проникнали в страната, най-вероятно от афганистански произход. Оказали са съпротива и един от нарушителите, вероятно от рикошет, е бил ранен и е починал", съобщи и главният секретар на МВР Георги Костов.

Очаква се тази сутрин той да даде в Елхово брифинг.

Група от 54 нелегални имигранти от Афганистан, която е била въоръжена и агресивна, отказала да се подчини на заповед от страна на българските гранични служители да спре и да се върне.

Мъжът е бил ранен или от рикошет при предупредителни изстрели във въздуха или е бил застрелян директно. От министерството не са потвърдили нито една от версиите.

Първи сериозен инцидент с мигранти в България

Български граничари застреляха мигрант при опит да влезе в страната
netinfo
Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа.

Премиерът Бойко Борисов напусна заседанието на Европейския съвет в Брюксел и излетя за България заради получено съобщение за престрелка с незаконни имигранти край Средец, съобщиха правителствени източници.

ЕС и Турция създадоха общ план за действие за миграцията

Българският премиер е уведомил за инцидента председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск изразиха съпричастност с България. Ние сме с България, заяви Юнкер и съобщи, че е информиран за инцидента край Средец, при който загина един нелегален мигрант. Според Туск "най-важното нещо е опазването на външните граници на ЕС".

Бойко Борисов: Бежанските квоти не са никакво решение

До края на заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС нашата страна ще бъде представлявана от президента на Литва Далия Грибаускайте.

Гранично-полицейското управление в град Средец, област Бургас, охранява малко под 24 км сухоземна граница. Структурно то е част от регионална дирекция „Гранична полиция“-Елхово.