Прострелян мигрант почина след инцидент на българо-турската граница
Прострелян мигрант почина след инцидент на българо-турската граница / снимка: БГНЕС, архивграни

Група от близо 50 нелегални имигранти от Афганистан е опитала да премине българо-турската граница край град Средец в четвъртък вечерта. Бежанците не са се подчинили на разпореждане и граничарите са били принудени да стрелят. Ранен е мъж, който впоследствие е починал, потвърди пред Нова телевизия главният секретар на МВР Георги Костов.

По първоначална информация мигрантите са от афганистански произход, задържани са 48 души.

АФП: Първи сериозен инцидент с мигранти в България

Голяма група от нелегални имигранти се опитала да влезе в България от Турция. Един от нелегалните имигранти е получил огнестрелна рана и е починал на път за болницата.

По първоначални данни става въпрос за рикоширал куршум. Опровергана бе информацията, че нарушителите на границата са били въоръжени по време на инцидента и са влезли в престрелка със служителите на МВР, предаде БНР.

"Това което мога да кажа е, че около 20 часа трима служители се натъкват на 50 незаконно проникнали в страната, най-вероятно от афганистански произход. Оказали са съпротива и един от нарушителите, вероятно от рикошет, е бил ранен и е починал", каза главният секретар на МВР.

Извършват се оглед на местопроизшествието. Ще се проверяват действията на граничния патрул и на бежанците.

Областната дирекция на полицията в Бургас съобщи, че Костов ще даде в Елхово брифинг в петък сутринта.

Бойко Борисов: Бежанските квоти не са никакво решение

Заради безпрецедентния досега в България случай, премиерът Бойко Борисов прекрати участието си на срещата на върха в Брюксел, за да се върне в България. Вторият ден на срещата на върха на лидерите на страните-членки на ЕС в Брюксел в петък, 16 октомври е отменен, заяви пресслужбата на Европейския съвет.

Турция иска визови облекчения и 3 млрд. евро помощ от ЕС

Овладяването на бежанската криза бе първа точка от дневния ред на лидерите на Европейския съюз.