Бойко Борисов: Бежанските квоти не са никакво решение
Бойко Борисов: Бежанските квоти не са никакво решение / Пресцентър, Министерски съвет

Отчита се, че България харчи огромни пари за охрана на външните граници на ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел.

Той съобщи, че нашата страна е изпратила писмо до ръководителите на европейските институции, до всички държавни и правителствени ръководители от ЕС, по въпроса с мигрантската криза. Изразили сме нашето мнение как може в дългосрочен план да се разреши тази криза. Мотивирали сме се като държава със сухопътна граница с Турция, поясни премиерът.

Над 710 000 мигранти са влезли в ЕС само за първите 9 месеца на 2015 г.

Писмото съдържа това, което многократно съм казвал - Турция трябва да се подпомогне в нейните усилия да спре бежанската вълна, че е най-добре в Сирия да се създаде зона за сигурност и съответно в Турция. Някои от страните имат основателни опасения за тази зона за сигурност, дали няма по-глобални фактори да се намесят в региона. Лесно ще се аргументирам, защото имаме от времето на войната в бивша Югославия, в Косово, как действаха силите на КейФОР.

Бойко Борисов Бежанските квоти не са никакво решение
netinfo

Има инструменти, с които такава зона за сигурност може да се гарантира, така че с водещата роля на ЕС да не се допуснат такива глобални проблеми, от които се страхуват, поясни Борисов. По неговите думи в писмото се поставят въпросите за либерализацията на визовия режим с Турция, включването на страната в списъка на "сигурните държави", подпомагането на пратениците на ООН за Сирия в региона, финансирането на допълнителна гранична охрана в Турция. Надявам се и след посещението на канцлера Ангела Меркел в Турция опасенията, които имат някои държави, да отпаднат, добави премиерът.

Извънредна среща в ЕС заради различията по бежанските квоти

Според него с бежанските квоти се спекулира много, някои държави са взели 15-20 души. Това не е решение на въпроса, много е палиативно и не носи никакъв глобален резултат, само дава повод на националистите да се изказват. Затова сме предложили на европейските ръководители как според нас може в дългосрочен план да се реши този проблем. По-добре ЕС да плаща на Турция, за да задържа тези хора най-близко до родните им места, ние така или иначе плащаме за тези, които са влезли през ГКПП, отбеляза Борисов.

По повод предвидените нови фондове на ЕС за Африка и Сирия той посочи, че нашата страна би могла да участва символично в общата европейска политика за справянето с проблема. Никой не ми е поставял въпроса "Ще дадеш ли сто хиляди или сто милиона". Ако трябва да се дават пари, решенията ще бъдат взети от правителството и Народното събрание, уточни Борисов.

Държим ролята на Фронтекс да се усили и, ако е необходимо, България да участва в опазването на границите. Ние в момента даваме достатъчно пари, всички европейски ръководители отчитат ролята на България. Плащаме не само за бежанците у нас, а харчим огромни пари за охраната на нашите граници - за заграждения, командировъчни, заплати на огромния брой жандармеристи, полицаи, граничари, военни по нашата граница, допълни министър-председателят.

Бойко Борисов Бежанските квоти не са никакво решение
netinfo

Източник: БТА