АФП: Първи сериозен инцидент с мигранти в България
АФП: Първи сериозен инцидент с мигранти в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Афганистански мигрант е бил прострелян в инцидент на югоизточната граница на България с Турция късно в четвъртък и е починал на път за болницата, съобщиха от министерството на вътрешните работи на България, цитирани от AFP.

„Голяма група от нелегални имигранти се опитала да влезе в България от Турция. Един човек е получил огнестрелна рана и е починал на път за болницата", заяви говорителят на министерството на вътрешните работи. „Починалият мигрант е от Афганистан", добави тя.

Инцидентът е станал в близост до югоизточния български град Средец.

Престрелка на българо-турската граница

Група от 48 нелегални имигранти от Афганистан, която е била въоръжена и агресивна, отказала да се подчини на заповед от страна на българските гранични служители да спре и да се върне.

Мъжът е бил ранен или от рикошет при предупредителни изстрели във въздуха или е бил застрелян директно, разказва AFP. От министерството не са потвърдили нито една от версиите.

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа.

Това накара премиера Бойко Борисов да напусне срещата на върха на ЕС в Брюксел по кризата с мигрантите и лети обратно вкъщи късно в четвъртък.

Източник: Фокус