Утре пристигат 150 000 бюлетини за референдума, за местните избори ОИК ще ходи до София
Утре пристигат 150 000 бюлетини за референдума, за местните избори ОИК ще ходи до София / Радка Минчева

Бюлетините за референдума са вече отпечатани, утре пристигат в Разград и ще бъдат раздадени на представители на общинските избирателни комисии и местните управи. Това съобщи на обучението във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и кметове и за националния референдум на 25 октомври главният секретар на Областна администрация-Разград Садък Алчев. Общият брой на този вид бюлетини за региона е 150 000. Далеч повече са бюлетините за местните избори, те обаче няма да пристигнат по служебен път от столицата, а по двама представители на общинските избирателни комисии и на Областна администрация ще ходят до София, за да си ги получат, това ще се случи до 21 октомври. Транспортните средства, които използват, ще бъдат конвоирани от полицаи от областите, през които преминават – обясни още Алчев.

Обучението основно се води от двама представители на Централната избирателна комисия Емануил Христов и Ерхан Чаушев. В него участваха членове на ОИК от Област Разград, техническите екипи от  Областна и Общинските администрации, ТЗ„ГРАО”, „Информационно обслужване”АД, представители на ОД на МВР и служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, РИО на МОН.

Утре пристигат 150 000 бюлетини за референдума за местните избори ОИК ще ходи до София
netinfo

Христов и Чаушев представиха новостите в този вот, които го отличават от предходни избори. Сред например е фактът, че най-вероятно секционните комисии ще имат по два печата. С единия в края на изборния ден ще бъде подпечатан протокол с резултатите, на копие от него ще се подпишат всички членове на комисията, а след това част от тях ще тръгнат към ОИК, а останалите ще останат да подготвят още копия на база на първото за служебните лица, които искат такива – наблюдатели, застъпници, кандидати. По този начин ще се ускори процедурата по обявяване на резултатите от ОИК – обясни Христов. Участниците в обучението обаче веднага показаха недостатъците на това намерение на ЦИК: общините ще трябва да осигурят два пъти транспорт за членовете на секционните комисии, както и за принтерите, с които работят.

Членовете на ЦИК указаха на представители на седемте общински комисии да припомнят на членовете на секционни комисии, че в деня на вота се сменя часовото време; там, където секциите са в училища, трябва да се изключи видеонаблюдението, защото това може да доведе до оспорване на вота; членовете на секционни комисии могат да отидат да гласуват, ако имат регистрация другаде, ако се договорят с колегите си; бюлетините за двата вота – местния и референдума – се пускат в различни кутии; първо се броят бюлетините от местните избори.

Утре пристигат 150 000 бюлетини за референдума за местните избори ОИК ще ходи до София
netinfo