Ловчанската митрополия стартира новата учебна година
Ловчанската митрополия стартира новата учебна година / dariknews.archive

Стартира новата учебна година за станалия вече традиция образователен курс, организиран от Ловчанската света митрополия, съобщават от там. Тази година беседите са под надслов „От земята към небото: духовният живот и борбата със страстите в нашето съвремие". Лекциите ще се провеждат всеки вторник от 18 ч. в параклиса "Въведение Богородично" на новата катедрала в центъра на Ловеч, като всяка втора среща ще бъде водена лично от Ловчанския митрополит Гавриил.

Както предполага името на тазгодишния цикъл от беседи, темите ще обхванат различни аспекти на православната християнска аскетика: най-важните моменти на духовния живот, борбата и очистването от греха и порочните зависимости, просвещението и освещението на човешката природа според учението на светите отци на църквата.

„Тази година общата насока на лекциите беше избрана от самите курсисти с мотива, че нравствената криза в нашето съвремие придобива чудовищни мащаби: една лавина от пошлост, плитки отношения, морална тъпота, алчност, себелюбие, сласт и жестокост заливат обществото, което няма силите да се задържи дори на нивото на нормалните човешки взаимоотношения. Хората все по-остро изпитват нуждата от истинските християнски ориентири, посочващи верния път за победата над греховните влечения, слабости, пороци и зависимости, които разбиват семействата, объркват живота, правят децата нещастни, потъмняват и разлагат човешката личност и човешката природа.

Често светите отци на православието наричат църквата лечебница - именно за този терапевтичен процес, който се случва в православната църква, за преобразяващата сила на Божията благодат и пътя към очистването, просвещението и светостта ще стане дума на предстоящите ежеседмични беседи", обясняват от Ловчанската митрополия.
Входът за беседите е свободен.