Голям интерес към мамографските прегледи в Тервел
Голям интерес към мамографските прегледи в Тервел / община Тервел

През октомври Община Тервел и Медицински Център „Тервел“ ЕООД организират съвместно  безплатни мамографски прегледи по повод Световния месец за борба с рака на гърдата.

До 8 октомври са прегледани  53 жени от града и съседните населени места, а други  110 са записани за дните от 9-ти до 19 октомври, съобщават от общината. До момента от кампанията са се възползвали предимно жени на възраст между 50-55 години и добрата новина е, че прегледаните до момента пациентки нямат оплаквания и нямат изразена патология.

Прегледите се извършват всеки делничен ден на месец октомври от 9,00 до  11,00 часа от водещия специалист д-р Катя Ганова. Тя сподели, че е изненадана от факта, че 90% от посетилите кабинета жени за първи път преминават подобен преглед . При някои от пациентките са открити доброкачествени мастопатии, които според  д-р Ганова към момента не са опасни, но е необходимо последващо наблюдение и периодични прегледи на възлите, за да не се стига до фатално заболяване. След приключване на прегледа, на всяка пациентка се представят снимки, както и запис на цифров носител с резултатите от изследването.

Мамографът, с който се извършват изследванията е съвсем нов - доставен е в рамките на общинския проект за преструктуриране на МБАЛ Тервел в началото на миналата година. Освен с мамограф, секторът по образна диагностика в Тервел разполага и с нови рентген и ехограф.