Представят експозицията  „Благоевград – поглед в миналото”
Представят експозицията „Благоевград – поглед в миналото” / пресцентър

Експозицията „Благоевград – поглед в миналото” ще бъде представена в Регионален исторически музей - Благоевград утре по повод 103-годишнината от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, която града чества на 5 октомври.

Жители и гости на Благоевград ще имат възможност да разгледат експозицията от 17:00 часа в залите на Регионалния исторически музей. Тя показва историята на града от неговото създаване до 80-те години на миналия ХХ век, информират от музея.

В изложбата са експонирани безценни писмени и веществени свидетелства, свързани с израстването на града в епохата на Възраждането, утвърждаването му като център на българската просвета и култура, общественото, стопанско и културно-просветно развитие след освобождението и съзиждането му в най-ново време.

Експозицията предлага на посетителите незабравимо визуално пътешествие по уличното пространство на стария град с магазините, работилниците, пивниците, бакалниците, училищата, в центъра на които е своеобразната емблема на Горна Джумая – Кметството, приютило градското общинско управление на етажните си помещения и 26-те дюкяна, оживяващи великолепната сграда на партера.

За да създаде реална представа за историята на града, в експозицията не са пренебрегнати и онези елементи на уличната среда, функциониращи като своеобразни маркери на епохата – поща, Военен клуб, читалище, банки, съд, училищна инспекция, както и домовете на градските жители – основни двигатели на прогреса, който изживява късноосвободеният град за по-малко от век.