Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако терористите постигнат успех в Сирия, те след това ще отидат и в Русия. Той обаче даде да се разбере, че няма да позволи това да се случи, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Русия започна ударите в Сирия

Единственият начин да се справим с терористите в Сирия е да действаме изпреварващо, подчерта Путин. Руският президент каза, че е целесъобразно всички страни да обединят усилията си в борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), и изрази увереност, че това е възможно. Русия е убедена, че борбата с тероризма трябва да се води при стриктно спазване на международното право, т. е. в съответствие с резолюция на ООН или по молба на официалното правителство, отбеляза той.

Руският президент обърна внимание, че страната му е уведомила всички държави какво ще предприеме в Сирия.

С какви самолети участва Русия във военната операция в Сирия?

Русия ще оказва поддръжка на сирийската армия от въздуха и няма да предприема действия на земята, уточни Путин. Той подчерта, че ангажиментът на Русия в Сирия е временен.

Путин покани всички заинтересовани държави да се включат в дейността на информационния център в Багдад за координиране на борбата с ИД.

Башар Асад е поискал военна помощ от Русия

Руският държавен глава направи това изявление, след като страната му нанесе днес първите си въздушни удари в Сирия срещу "Ислямска държава". По-рано през деня ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов съобщи, че сирийският президент Башар ал Асад се е обърнал към Русия с искане да му окаже военна помощ в борбата с терористите от ИД. Москва отговори положително, като тази сутрин Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, единодушно разреши на руските въоръжени сили да участват в операции в Сирия.

Източник: БТА